Livesändning från Berguvsvoljären

 

Livesändning från voljären

 

Honan lägger tre till fem ägg och ruvar dem en dryg månad medan hanen försörjer henne med mat. Fyra månader efter kläckning är ungarna självständiga.

Som namnet antyder lever berguven främst i klippiga bergstrakter där den kan hitta boplatser i branta stup. Uven behöver en skyddad plats för att inte rovdjur som mård och räv ska komma åt ungarna. Berguven kan häcka i många miljöer, alltifrån skogar med kalhyggen eller myrar där den kan jaga sork, till skärgårdsmiljöer med mycket fågel. I slutet av februari börjar berguven markera sitt revir med dova "oh åh" som kan höras upp till fyra kilometer.

Berguven är världens största uggla. Mest iögonfallande är de stora örontofsarna och ögonen med lysande orange iris. De stora örontofsarna används till att kommunicera olika sinnesstämningar. En lugn och avspänd berguv har örontofsarna liggande ner.

Läs mer om berguven här.