Examensarbeten för studenter på universitet och högskola

På Nordens Ark finns det möjlighet att förlägga den praktiska delen av ett examensarbete, båda på kandidat- och masternivå. Det finns möjlighet att göra examensarbete inom t.ex. etologi, bevarandebiologi och nutrition inne i djurparken, och ekologisk restaurering, praktisk naturvård och artinventering i Ekoparken.

Vi hjälper till med frågeställningar och de praktiska delarna. Vid starten av projektet kommer vi att ha kontakt med ditt hemuniversitet för att diskutera upplägg m.m. På hemuniversiteten kommer du även att ha din huvudhandledare.

Under arbetet med examensarbetet kan vi erbjuda ett begränsat antal studenter gratis boende på Nordens Ark. Det finns även vandrarhem på bil-, buss- och cykelavstånd.

Vi har begränsningar i hur många studenter vi kan ta emot och ber dig därför kontakta oss för förfrågning om examensarbete eller om du har andra frågor.

Kontakta Jenny Loberg på [email protected] om du vill göra ett arbete inom etologi, djurvälfärd, bevarandebiologi eller nutrition inne i djurparken.

Kontakta Mats Niklasson på [email protected] om du vill göra ett arbete inom ekologisk restaurering, praktisk naturvård eller artinventering.

 

Aktuella projekt

Vid studier av djur på djurpark är det viktigt att förstå att populationsstorleken för de flesta arter alltid är liten. 

 

Bevarandebiologi/ekologi

Vid intresse, kontakta Mats Niklasson, [email protected]

Pollinatörer i restaurerade betesmarker (kandidat el. master)

Sedan 2011 pågår ett restaureringsprojekt där vi avverkat granplanteringar över 100 hektar och betar med nötkreatur. I detta projekt skall du/ni samla in pollinatörer i olika artgrupper, med olika standardiserade insamlingsmetodik, främst vildbin och fjärilar. Jämförelsestudie med granplanteringar i området är möjliga att göra.


Växtsuccession i restaurerade betesmarker (kandidat el. master)

I detta projekt vill vi veta hur växttäcket utvecklats sedan 2011 då granskog avverkades och omfördes till betesmark. Särskilt vill vi undersöka hur artrikedom och abundans av blomväxter utvecklats på de f.d. granplanterade markerna. Jämförelseytor kan läggas i oavverkad granplantering i området.