Tidslinje SköldpaddsArken

23 maj 2023
Terrarier inredda och de flesta sköldpaddorna på plats

Vi är nu inne i slutfasen av byggnationen av sköldpaddsarken och invigningen närmar sig med stormsteg. Alla terrarier och akvarier är nu inredda och i skrivandes stund håller filtersystem, värmare och pumpar från Folkpool på att installeras. Så fort detta är färdigt kommer akvarierna fyllas upp och deras nya invånare att flytta in. Majoriteten av alla sköldpaddsarter som ska ingå i vår Ark har också ankommit och hålls förnärvarande i karantänsanläggningar där också filter från Folkpool används för att säkerställa god vattenkvalité.


22 mars 2022
Sköldpaddsskulpturer på gång

Det kom en hälsning från vår fantastiska sköldpaddskonstnär Ellen Ljungqvist. Som ni ser är hon i full gång med mosaikskulpturerna till SköldpaddsArken. Fantastiskt kul att se dem växa fram. Här har hon skulpterat fram stommen till dem i stabil cellplast. Vi ser med spänning fram emot fler rapporter och självklart att få se dem på plats till sommaren.

🎶 "Little Turtle" by Fool

 

10 mars 2023
Asiens största hårdskaliga sköldpadda flyttar in

I dagarna anlände en indomalajisk flodsköldpadda från Bristol zoo till Nordens Ark, en indomalajisk flodsköldpadda (Orlitia borneoensis). Indomalajiska flodsköldpaddor är komplicerade att föröka då både hanar och honor tenderar att vara aggressiva mot varandra under parningen. Nordens Ark kommer därför lägga stort fokus på avelsarbetet då det är av stor vikt att bygga upp en stabil population av arten om den ska kunna räddas från utrotning.

 

22 februari 2023
Fyra indokinesiska boxsköldpaddor anländer till Nordens Ark

Det finns idag väldigt få individer av indokinesiska boxsköldpaddor (Cuora galbinifrons) kvar i det vilda. Arten återfinns i högt belägna, fuktiga skogar i norra Vietnam, Laos och på ön Hainan i Kina. Den är landlevande och äter allt från insekter och mask till fallfrukt.

Nordens Ark kommer vara en av få anläggningar i Europa som håller arten. Tillsammans kämpar man nu för artens överlevnad.

 

25 november 2022
Inredningen tar form

Med tak, fönster och dörrar installerade har nu arbetet på SköldpaddsArken flyttat in. Just nu byggs grunden för både terrarier och akvarier. De närmsta veckorna påbörjar vår nya sponsor Ecofoam dessutom att applicera ett slitstarkt tätskikt i anläggningen. 

'

 

1 november 2022
Gulhuvad landsköldpadda flyttar in

De senaste 90 åren har antalet gulhuvade landsköldpaddor minskat med 80% i det vilda och är nu akut hotad. Den illegala handeln med vilda djur och att sköldpaddorna fångas för att bli mat och medicin är de främsta orsakerna till att läget idag är akut. Arten finns i Syd- och Sydostasien och lever i kuperade bergsområden med lövskog och tät markvegetation, där den äter mjuka blad och frukter. Som vuxen är arten 30 cm lång och väger runt 3,5 kg. Den blir könsmogen vid 10-14 års ålder och då lägger honan 1-5 ägg en gång om året. Sköldpaddor har funnits på jorden i mer än 200 miljoner år och idag hotas 60% av dem av utrotning. Just nu pågår bygget av den nya SköldpaddsArken för fullt och till sommaren kommer den gulhuvade landsköldpaddan att flytta in.

 

3 oktober 2022
Solcellerna installeras

En viktig del i arbetet med SköldpaddsArken handlar om engergiförsörning och arbetet med att montera solceller i parken är i full gång. Anders och Sebastian från Yokk Solar är redan klara med taket på SköldpaddsArken och nu väntar Lantgårdstaket.

 

15 september 2022
Ny unik sköldpadda har flyttat in på Nordens Ark

I helgen anlände två små nyaguineasköldpaddor till Nordens Ark. De är de första nya sköldpaddorna som ska flytta in i nya SköldpaddsArken som till sommaren kommer ge några av världens mest hotade sköldpaddsarter en fristad.
 
I helgen anlände två små nyaguineasköldpaddor (Carettochelys insculpta) till Nordens Ark. Den långa, mjuka, lite grislika nosen ger den ett speciellt utseende som gjort den till en favorit inom den exotiska husdjursindustrin och gett arten dess engelska namn, pig-nosed turtle.

Utseendet är också den huvudsakliga orsaken till att arten idag hotas av utrotning. Handeln med utrotningshotade djur är ett tragiskt fenomen. Årligen samlas tusentals sköldpaddor in och för många arter har det inneburit att de nästan helt försvunnit från det vilda.

 

31 augusti 2022
”Utdöd” sköldpadda har fått ungar på Nordens Ark

När en art betecknas som funktionellt utdöd i naturen är läget allvarligt och arten har inga möjligheter att återhämta sig på egen hand. Därför är det extra roligt och viktigt att de vietnamesiska dammsköldpaddorna på Nordens Ark nu fått ungar. Sex viktiga små sköldpaddor på ca 10 gram vardera kläcktes i somras.
 
Den vietnamesiska dammsköldpaddan är en av de 25 mest hotade sköldpaddsarterna i världen och hör hemma i centrala Vietnam. Arten betraktas nu som funktionellt utdöd i det vilda och hotas främst av att sköldpaddorna jagas för att förse den illegala handeln med djur, men även för att dess naturliga livsmiljöer förstörs. Idag lever arten i så små och spridda populationer att den inte kommer att överleva på egen hand.De här ungarna är jätteviktiga. Om arten ska klara sig så måste avelsarbete fortsätta så att man i framtiden kan släppa tillbaka arten i det vilda.

 

13 juli 2022
Tak och fönster monterade

Vi har kommit långt med den nya SköldpaddsArken och redan nu är taket på och fönster monterade. Hör Jimmy berätta om hur det kommer att se ut när det öppnar nästa sommar.

 

23 mars 2022
Bottenplattan gjuten

Morgondimman låg tät när bottenplattan till det nya sköldpaddshuset göts.

 

10 februari 2022
Första spadtaget

började byggnationen av det nya avelscentret på Nordens Ark. Vi håller också på att planera importer av de individer som ska ingå i projektet. I dagsläget har vi identifierat 14 arter som kommer att få en fristad på Nordens Ark.


Här tas de första spadtagen i projektet.