OBS! Viktig information för dig som besökare, med anledning av covid-19. Klicka här >

En kamp för Asiens sångfåglar

Det finns få saker som är så fridfulla som att höra fåglarna kvittra en tidig morgon. Vem har inte varit ute i skogen och njutit av fåglarnas vackra sång eller suttit på altanen med en kopp kaffe och lyssnat på koltrastens lugnande melodi från trädet bredvid?

Föreställ er nu dessa scenarier fast utan fågelsång. Föreställ er skogar helt tomma på fågelliv och där tystnaden ekar i avsaknad av deras vackra sång.

Detta håller på att bli verklighet i regnskogarna runt om i Sydostasien. Där hotas regionens vilda sångfåglar av utrotning på grund av en ohållbar handel. En handel där vilda fåglar fångas in för att användas i traditionella sångfågeltävlingar, för att hållas som husdjur och statussymboler, för att användas inom den traditionella asiatiska medicinen eller helt enkelt som mat.

För att belysa behovet att skydda och bevara Sydostasiens hotade sångfåglar lanserar den europeiska djurparksorganisationen EAZA nu kampanjen Silent Forest – Asian Songbird Crisis. Kampanjen kommer att pågå under två år och fokuserar på att öka medvetenheten om situationen och ska samla in pengar till utvalda bevarandeprojekt.


Det är en enormt stor efterfrågan
på levande sångfåglar i Sydostasien, något som årligen påverkar hundratals arter och involverar miljontals fåglar. Handeln sker ofta illegalt och anses vara det främsta hotet för flertalet arter. Problemet har uppstått för att sångfåglar är väldigt populära burfåglar. Att äga en sångfågel som sitter i en vackert snidad bur, är en hyllad tradition och något som alla kan göra oavsett social status.

Traditionen finns i många delar av Sydostasien men kanske främst i västra Indonesien. Även sångfågeltävlingar har en lång tradition och har genom åren utvecklats till tävlingar som påminner om gigantiska sportevenemang med stora prispengar och en tillhörande kommersiell massindustri.

Även om det finns uppfödare som lagligt föder upp sångfåglar så är det fortfarande skrämmande många som handlar illegalt med viltfödda fåglar eftersom de anses vara starkare och bättre än de som är födda i fångenskap.


Målet med EAZA-kampanjen
är att hejda den pågående utrotningen av asiatiska sångfåglar och att sprida kunskap och medvetenhet inom och utanför djurparkerna om hoten mot dessa fåglar.

Nordens Ark kommer på olika sätt informera om kampanjen i parken, på hemsidan och på sociala medier. Vi kommer också sälja produkter till förmån för kampanjen i vår butik, där pengarna oavkortat går till de projekt som kampanjen stödjer och som arbetar med att bevara sångfåglarna och deras livsmiljöer.

 

Hjälp oss så att vi även i framtiden kommer kunna se alla vackra sångfåglar och höra deras fågelsång i Asiens regnskogar – Hjälp oss bryta tystnaden!