djurbilder1200x560randigbasilisk.jpg
randig_basilisk_20180119_EE-1-web.jpg
randig_basilisk_20180119_EE-2-web.jpg
randig_basilisk_20180119_EE-3-web.jpg
djurbilder1200x560randigbasilisk.jpg

Randig basilisk

Basiliscus vittatus

Den randiga basilisken kallas ibland ”Jesusödla” eftersom den kan springa på vatten. Med hjälp av sina stora bakfötter kan den oerhört snabbt springa på bakbenen över vattensamlingar om den blir skrämd.


Längd: 60 cm

Randig basilisk är en lite annorlunda ödla. Hanen blir runt 60 cm, honan oftast mycket mindre och det skiljer ganska mycket i utseende mellan könen.

Den randiga basilisken är den minsta i familjen basilisker. Hanen har en kam av mjukt brosk på baksidan av huvudet. Honans motsvarighet är endast en påse eller huva av hud på bakhuvudet. Längs med ryggen löper, hos båda könen, en kam som slutar strax innan kroppen övergår i svans. På hanen är även huvudet och nosen större än honans. Fötterna är försedda med långa tår och skarpa klor. Basfärgen är brunaktig med ljus buk och haka. Teckningen är mörka ränder på ryggsidan och med ljusgula ränder längs med kroppen.

Basilisken trivs framförallt i träd och buskar. Den är dagaktiv och övernattar gärna i ett snår eller en buske. Den är skicklig på att simma, klättra och springa. Speciellt hanarna är väldigt skygga och snabba. Födan består av insekter men kan också innehålla en del bär.