OBS! Viktig information för dig som besökare, med anledning av covid-19. Klicka här >

Skumbogroda Kristofer_Foto 2014-09-16 08 41 04hemsida.jpg
skumbogroda_20180119_EE-2-web.jpg
asiatisk_skumbogroda_mmhemsida.jpg
skumbogroda_20180119_EE-1-web.jpg
Skumbogroda Kristofer_Foto 2014-09-16 08 41 04hemsida.jpg

Asiatisk skumbogroda

Polypedates leucomystax

Asiatisk skumbogroda är en trädklättrare med färger i olika nyanser av brunt. Vanligen har den en teckning i mörkare färg. Det kan vara prickar eller ränder som löper längs med hela kroppen. Skumbogrodan kan byta färg beroende på om det är natt eller dag. De blir 5-8 cm långa. 

Efter befruktning lägger honan 100 - 400 ägg i ett 10 cm långt skumbo. Boet fästs vid en gren eller ett löv i ett träd ovanför lekvattnet. Arten har fått sitt namn på grund av dess speciella sätt att föröka sig.

Under lektiden, som pågår året om närhelst temperaturen och luftfuktigheten är den rätta, samlas hanarna i grunda, stilla vatten och spelar. Lätet är högt och lite nasalt. Efter befruktningen lägger honan äggen i ett skumbo som fästs vid en gren eller ett löv ovanför lekvattnet. Skumboet skyddar äggen mot uttorkning och rovdjur. När larverna kläcks efter 3-4 dagar faller de rakt ner i lekvattnet. Väl där livnär sig larverna på förfallna växtdelar och andra trodlarver, även av sin egen art.

Grodan har lätt för anpassa sig och trivs därför på de flesta platser. Den lever ofta och gärna nära människan och kan hittas både på fält, i trädgårdar, i skogen och vid strandkanten. Den kräver dock tropiskt klimat.

Arten lever i Thailand, Kambodja, Vietnam, Laos, Myanmar, Bangladesh och i stora delar av Indonesien och Filippinerna.