OBS! Viktig information för dig som besökare, med anledning av covid-19. Klicka här >

gulsvart_pilgiftsgroda_20180119_EE-2-web.jpg
gulsvart_pilgiftsgroda_20180119_EE-1-web.jpg
gulsvart_pilgiftsgroda_20180119_EE-2-web.jpg

Gulsvart pilgiftsgroda

Dendrobates leucomelas

Den gulsvarta pilgiftsgrodan är väldigt lätt att känna igen med sina starka färger. Färgerna är, som namnet antyder, gul och svart men den gula färgen kan variera mellan ljusgul och orange.


Längd: 4 cm

Honan är större än hanen och kroppen är tecknad med breda band av gult på en svart botten. Magen är helt svart. Det kan även finnas svarta prickar på de gula områdena. Teckningen är unik för varje grodan, ingen är den andre lik.

Denna art av pilgiftsgroda är trädlevande och är därför utrustad med häftkuddar täckta av flimmerhår på fingrar och tår, vilket möjliggör klättring. Eftersom den i regel inte vistas i vatten saknar arten simhud.

Arten tillhör pilgiftsgrodorna som karaktäriseras av starka färger och en hud som utsöndrar ett giftigt sekret som försvar. Giftigheten styrs i hög grad av grodans diet. Arten är dagaktiv och kosten består främst av myror. Precis som hos andra pilgiftsgrodor är det myrorna som gör huden så giftig.

Under parningen kvittrar, surrar, drillar och brummar hannarna för att få honornas uppmärksamhet samtidigt som de visar upp sina klara färger.

Äggen läggs i ett fuktigt utrymme som hannen vaktar noga. För att försäkra sig om att varje ägg får tillräckligt med syre roterar han dem hela tiden fram till kläckning.