OBS! Viktig information för dig som besökare, med anledning av covid-19. Klicka här >

Korallfingergroda hemsidanymall.jpg
Korallfingergroda hemsidanymall.jpg

Korallfingergroda

Litoria caerulea

Korallfingergrodan har ett mycket karakteristiskt, lite plastigt, utseende med en mun format som ett konstant leende. Grodan kan bli upp till 16 går gammal, vilket är mycket för en groda.


Längd: 7 - 11 cm

Korallfingergrodan är en väldigt speciell art av trädgroda. Honan är större än hanen. Färgen varierar från ljust blå, grå och till smaragdgrön. Grodan kan skifta färg för att lättare smälta in i omgivningen.Buken är ljus. Ryggen och sidorna kan vara tecknade med vita fläckar. Hannarna har en gråaktig strupsäck under halsen, honans hals är vit. Huden täcks av ett vaxartat sekret som skyddar grodan mot uttorkning.

Fötterna har antydan till simhud. För att korallfingergrodan ska kunna klättra i träd är dess tår mycket stora i förhållande till kroppen och ger korallfingergrodan ett bra grepp.

På grodans rygg, sida och hals är huden slät, men på undersidan är den grov och ger ett bättre grepp vid klättring. Någonting utmärkande som skiljer korallfingergrodan från andra grodarter är att dess pupill är horisontell istället för vertikal som hos de flesta andra. Ytterligare än speciell egenskap är de valkar som arten har ovanför vartdera ögat. De är karaktäristiska för just denna art.

Korallfingergrodan lever vid åar och våt-marker, gärna på stenar och grenar. Arten uppehåller sig huvudsakligen i torra skogar med närliggande vattendrag. Den trivs bra i sprickor i stenar eller hålor i träd. Enda gången korallfingergrodan befinner sig i vatten är under lekperioden som infaller under sommarens regnperiod.

Arten är inte särskilt skygg och under torrperioder är det inte alls ovanligt att den söker sig till civilisationen på jakt efter fukt. Då kan den påträffas på toaletter, i brevlådor, inuti hus, i trädgårdsdammar, vattentankar eller andra vattensystem oavsett om där finns människor. Om grodan skulle bli skrämd ger den ifrån sig ett högt, isande skrik.

Den lever i nordvästra Australien samt i södra Nya Guinea och Indonesien