OBS! Information för dig som besökare om hur vi hanterar rådande situation kring Covid-19. Klicka här >

gotlandsruss_20180119_EE-1-web.jpg
gotlandsruss_20180119_EE-1-web.jpg

Gotlandsruss

Gotlandsruss förekommer i många olika färgställningar, dock inte albino, skimmel, black eller dorsalskäck. Den är smidig i alla gångarter, samt har en god hoppförmåga vilket gör den till en god ridponny.

Gotlandsrusset är en mycket gammal ras, som på Gotland även kallas för skogsbagge. I en grotta på Stora Karlsö har man funnit rester av en småväxt häst från den yngre stenåldern. Troligen en förfader till dagens gotlandsruss.

Vikt: 200 – 300 kg
Mankhöjd: 115-130 cm

Gotlandsrusset är Sveriges äldsta häst och den enda inhemska svenska ponnyrasen. Så länge man känner till har russet levt i ett vilt eller halvvilt tillstånd i skogarna på Gotland. Än idag lever en flock med halvvilda gotlandsruss i ett reservat på Lojsta hed.

På 1800-talet ändrades förutsättningarna för russen. De vidsträckta skogarna styckades sönder och ersattes av inhägnad och uppodlad mark. Snart började russen ses som skadedjur som mest ställde till problem och orsakade betes- och trampskador. Bönderna ville få bort russen från markerna. I slutet av 1800-talet hade antalet russ minskat så drastiskt att man befarade att rasen, liksom ölandsponnyn, skulle försvinna helt.

På grund av sin litenhet och sitt goda temperament är gotlandsrusset mycket populärt som ridskolehäst. Ryggen är dock inte särskilt stark vilket gör det mest lämplig att ridas av barn Russet är en smidig liten häst med god hoppförmåga. Med sin snabba och vägvinnande trav är den även populär inom ponnytravet. Rasen är envis, uthållig och tålig, har lätt för att lära och har ett gott lynne.

Den mest kända russflocken finns på Lojsta hed på södra Gotland. Det är ett 650 tunnland stort område där ett femtiotal russ går fritt med så lite kontakt med människor som möjligt.