OBS! Viktig information för dig som besökare, med anledning av covid-19. Klicka här >

Följ livet i lyan live!

Vad kommer tittarna att se till en början?

- De kommer se ungar som äter och sover och en mamma som tvättar och sköter om sina ungar, berättar Ewa Wikberg, zoologisk chef på Nordens Ark.
Nordens Ark har monterat upp kameran innan ungarna föddes. Lyan är skyddad från besökarna för att familjen ska få lugn och ro till en början. Åtta veckor gamla kommer de att börja röra sig utanför lyan och upptäcka världen där, men även då kommer de att komma tillbaka in i sin trygga lya för att sova, vila, busa i halmen och äta.

Störs tigrarna av kameran?

- Nej det monterades upp före de kom till världen, säger Ewa Wikberg.
Förutom att ni får en unik chans att följa tigrarnas liv i realtid, så har också djurvårdarna stor hjälp av kameran för att se att tigrar mår bra och utvecklas som de ska.

Amurtigerungarna öppnar ögonen efter en dryg vecka och anledningen till att de första veckorna lever så stillsamt beror på att de är ett rovdjur.
- Rovdjursungar föds relativt outvecklade i motsatts till flertalet bytesdjur som är beroende av att kunna undfly ett rovdjur så snart som möjligt. Den förhållandevis korta dräktighetstiden gör att rovdjurshonan inte tyngs ned av dräktigheten och därmed riskerar att vara en sämre jägare. När tigerungarna föds är ögon och öronöppningar slutna. Ungarna tillbringar första veckorna i lyan där de äter, sover och växer till sig, säger Ewa Wikberg.

Arbetet med amurtiger är ett av de projekt som Nordens Ark arbetar aktivt med i ryska fjärran östern. Vi ingår aktivt i det bevarandeprogram som finns i arten. I det programmet kommer årets ungar om 18 månader kommer de att få flytta till andra parker för att fortsätta sitt viktiga jobb.

Du kan se tigrarna live även på Nordens Arks nya hemsida samt GP:s syskontidningar längs västkusten.

Du kan ladda ner en högupplöst pressbild www.nordensark.se

Du kan se tigrarna live även på Nordens Arks nya hemsida samt GP:s syskontidningar längs västkusten.
Projekt amurtiger är ett samarbete mellan Nordens Ark och Världsnaturfonden. Svenska PostkodLotteriet finansierar delar av arbetet.

För mer info:

Elin Rantakokko, kanslichef för marknadsavdelningen, 0523-795 93.
Ewa Wikberg, zoologisk chef, 0523-797 81, 0701-90 32 48, [email protected]