den 21 april 2021

Liten har blivit stor

Nu är de röda pandaungarna på Nordens Ark tio månader gamla och det är dags för dem att  flytta till andra parker i Europa. Först ut är hanen som idag åkte till Zoo des Sables d’Olonne i Frankrike. Senare under våren kommer även den lilla honan att flytta.

Lagom till midsommar fick de röda pandorna på Nordens Ark ungar som nu är tio månader gamla och stora nog att hitta en egen partner att få ungar med. Under hösten och vintern har ungarna tränat på att gå in i en transportbur som stått uppställd i hägnet. På det sättet behöver de varken sövas eller fångas in inför transporten, utan går själva in i buren när det är dags. Något som underlättar och gör processen mindre stressande för såväl pandan som djurvårdarna. 

- Djurvälfärden är oerhört viktig vid transport av djur, säger Sara Nilsson som ansvarar för djurtransporterna på Nordens Ark. Vi gör allt vi kan för att djuren ska må bra under hela resan. 

Pandan anländer till Zoo des Sables d’Olonne under onsdagen och vi ser fram emot rapporter om att han funnit sig väl till rätta, både med sitt nya hem och med sin nya partner.


Röd panda på Nordens Ark. Foto: Marie Mattsson

Den röda pandan är hotad i det vilda
Östra Himalaya är ett av världens artrikaste områden och där lever den röda pandan högt uppe i bergsskogarna. Som så många andra arter i området listas den röda pandan som starkt hotad och kanske finns bara 2 500 individer kvar i det vilda. 

Hotbilden mot den röda pandan och andra arter i området är komplex och inbegriper bl a skogsskövling, miljöförstöring, illegal jakt och handel med hotade djur. De senaste årens klimatförändringar har dessutom förvärrat läget ytterligare. 

Förutom att vara en del i arbetet med att se till att det finns en sund och livskraftig räddningspopulation av röda pandor i världens djurparker, så arbetar Nordens Ark sedan flera år tillbaka tillsammans med Red Panda Network på plats i Nepal för att rädda den röda pandan från att försvinna. Just nu byggs ett Naturcentrum i östra Nepal. Centret ligger längs pilgrimsleden i Taplejung-distriktet som har nästan 80 000 besökare från Nepal och Indien årligen. Projektet finansieras av Postkodlotteriet.

- Centret kommer vara en plattform för att engagera lokalbefolkningen i vikten av att bevara den biologiska mångfalden och samtidigt öka deras kunskap och kompetens om en mer hållbar livsstil, säger Emma Nygren, bevarandekoordinator på Nordens Ark och ansvarig för projektet. 

Artfakta:
Den röda pandan (Ailurus fulgens) är ett litet rovdjur som lever högt upp i östra Himalayas bergsskogar. Arten förekommer i begränsade områden i  Kina, Burma, Indien , Bhutan och Nepal. Som      så många andra arter i området så är den röda pandan listad som starkt hotad av den internationella naturvårdsunionen (IUCN) och det kan finnas så få som 2500 individer kvar i det vilda.