den 7 maj 2024

I fel natur - en vecka mot invasiva arter

Stillahavsostron, bomsterlupin, mink, parkslide och blåskrabba. Invasiva djur och växter är ett problem som ökar allt mer i vårt land och i år arrangeras för första gången en vecka (1 - 9 juni) för att uppmärksamma problematiken. Under veckan, som går under namnet "I fel natur - veckan mot invasiva arter", deltar ett tjugotal organisationer och myndigheter i Västsverige med olika aktiviteter och program.


Lupinen är kanske den mest välkända invasiva arten, men det finns många fler. Foto:Naturvårdsverket

På initiativ av Nordens Ark ägnas första veckan i juni åt att sprida kunskap, inspirera och engagera allmänheten i frågan.

-Det är första gången vi har en kampanj för att informera om problemet med invasiva arter, säger Linn Månsson som ansvarar för att samordnar veckan, och det är fantastiskt att det var så många som ville vara med.

Ett tjugotal organisationer och myndigheter i Västsverige har gått samman för att gemensamt uppmärksamma problemet med invasiva främmande arter och informera om vad man kan göra som privatperson.

Under veckan arrangeras spännande aktiviteter, intressanta föredrag och lärorika tipspromenader från Strömstad i norr till Göteborg i söder – allt med fokus på invasiva främmande arter. Veckan ger även möjlighet för de medverkande aktörerna att mötas och få inspiration av varandra.

-Ambitionen är att "I fel natur – veckan mot invasiva arter" ska bli ett återkommande event som sprider sig över hela Sverige, fortsätter Linn. Tillsammans kan vi göra skillnad på riktigt!

För mer information om veckan och de aktiviteter som kommer ske, läs mer på www.nordensark.se/bevarande/i-fel-natur

I fel natur - en vecka mot invasiva arter sker i samarbete mellan:
Nordens Ark, Göteborgs Naturhistoriska museum, Havets Hus, Kosterhavets Nationalpark, Länsstyrelsen i Västra Götaland, Lysekils kommun, Nordiska Akvarellmuseet, Naturskyddsföreningen Göteborg, Naturskyddsföreningen Öckeröarna, Naturskyddsföreningen Sotenäs, Naturskyddsföreningen Strömstad, SLU, Sotenäs Kommun, Vitlycke museum och Västkuststiftelsen