den 18 juni 2021

Nu ringmärks årets storkungar

Att ringmärka storkungar i det vilda är inget för den höjdrädde. Lite lättare är det  i Våtmarken på Nordens Ark. Att ringmärka storkar är en del i det långsiktiga och tålamodskrävande arbetet för att rädda kvar den vita storken i Sverige.

Sedan flera år tillbaka arbetar Nordens Ark tillsammans med Storkprojektet i Skåne för att rädda den vilda storken i Sverige. Varje år skickas storkungar som kläckts på Nordens Ark till Skåne för att i slutet av juli släppas ut i det fria.

Det är ett långsiktigt och tålamodskrävande arbete men trenden är tydlig, antalet storkar som häckar i Sverige ökar. I mitten på 50-talet var storken i princip försvunnen från Sverige, främst på grund av den massiva omställningen till jordbruksmarker. Tack vare aktiva bevarandeinsatser ser det idag betydligt ljusare ut även om arten fortfarande räknas som kritiskt hotad i vårt land.

Så här på försommar gör Storkprojektet en inventering av antalet häckande storkar i det vilda. Årets ungar ska också räknas och ringmärkas. I förra veckan åkte Dick Liljegren som är ansvarig för projektet på Nordens Ark till Skåne för att hjälpa till med ringmärkningen av årets ungar. 


Vilda storkar bygger bon högt upp så det krävs lift för att nå storkungarna. Foto: Dick Liljegren

-Det är ganska tacksamt att ringmärka vilda storkungar, säger Dick. Föräldrarna lämnar boet när hot närmar sig och ungarnas reaktion är att lägga sig ner och spela döda. Det gör att vi kan jobba snabbt med vägning, hälsokontroll och ringmärkning och sedan lämna dem ifred.


De vilda storkungarna spelar döda och ligger helt still när Dick närmar sig. Foto: Dick Liljegren

Ringmärkningen sker genom att ungarna dels får en liten lätt metallring runt det ena benet samt en lite större plastring som går att avläsa i fält på andra benet. Varje metallring har ett unikt nummer som registreras hos Ringmärkningscentralen vid Naturhistoriska riksmuseet.

-Det var ovanligt många ungar i varje bo i år, fortsätter Dick, även om det verkar som om lite färre par har häckat jämfört med förra året.

Exakt vad det beror på är inte helt klart men troligen har det med det svala majvädret att göra. Total ringmärktes 67 vilda storkar förra veckan och ringmärkningen kommer fortsätta under de närmsta veckorna.

Idag var det dags att märka de 21 storkungarna på Nordens Ark. I slutet av juli kommer de att köras till Skåne för att släppas ut i det vilda tillsammans med hundratalet storkar från projektet.


Foto: Per-Erik Larsson

 

Om Storprojektet:
Storkprojektets har pågått sedan 1989 och dess målsättning är en vild och flyttande storkstam. Projektet drivs av Naturskyddsföreningen i Skåne tillsammans med Skånes Ornitologiska Förening