Vandra i en unik miljö

Välkomna att vandra i ett av Nordens Ark största bevarandeprojekt på hemmaplan, Ekoparken. I Ekoparken arbetar vi med att öka den biologiska mångfalden genom att återskapa landskapet till hur det såg ut under 1700-talet och 1800-talet. Läs mer om Projekt Ekopark här.


Ekoparksleden
Prova gärna Nordens Arks egna vandringsled, Ekoparksleden, som är ca 4,5 kilometer. Längs leden får du ett smakprov på regionens variationsrika natur, från exponerade hällmarker och rika blomsterängar till lummiga bäckdalar. Informationsstolpar berättar om områdets natur och kultur. Korta avstickare från leden finns till utsiktsplats Varpet och fornminnen som Åbyhällen, Glose altare och Nycanderska gravplatsen. Här kan du läsa mer om Ekoparken och dess sevärdheter.

Det är ett digert arbete att underhålla en led som går i en bäckravin. Det är en levande miljö som ändrar sig hela tiden. När det regnar mycket översvämmas bäcken och ibland hittar den till och med en ny fåra. Till exempel har det medfört att vi fått bygga nya broar eftersom brofästena spolats bort. Men det är värt det eftersom den föränderliga bäcken gör Ekoparksleden till en spännande vandring.

Här kan du ladda ner en utskriftsbar pdf med ledbeskrivning, kartor och sevärdheter, Ekoparksleden. Kartor kan du också hämta i receptionen på Nordens Ark. Leden finns också digitalt i Nordens Arks app. Tänk på att leden delvis går i bäckraviner och det kan vara lerigt på sina ställen så välj skor och kläder därefter. Kom ihåg att respektera allemansrätten och lämna bara fotspår efter dig. Delar av leden går genom beteshagar, vänligen håll hunden kopplad.


Foto: NORR Melanie Haas

Förslag på andra vandringsleder

Soteleden-Kuststigen
Soteleden-Kuststigen går i flera slingor över markerna med Nordens Ark som start- och slutpunkt. På leden kan du bland annat uppleva gammalt lantbrukslandskap, bokskog och fantastisk utsikt över Åbyfjorden.

Nordens Ark är lämpligt som utgångspunkt för fortsatt vandring mot Bovallstrand, Hunnebostrand och vidare till Ramsvikslandet. Kuststigen kopplar på strax norr om Nordens Ark.

Här kan du läsa om etapperna och ladda ner kartor:

Soteleden etapp 18: Nordens Ark-Anneröd 10 km

Soteleden etapp 17: Lyckan-Nordens Ark 7,5 km

Soteleden etapp 16: Brodalen - Nordens Ark 16 km


Foto: NORR Melanie Haas

Lilla skogsrundan och Långa skogsäventyret
Två rundslingor som börjar och slutar vid Nordens Ark.

Ladda ner karta som PDF:
Rundslingorna Lilla skogsrundan 6,4 km och Långa skogsäventyret 10,7 km


STF:s Signaturled Bohuskusten
Signaturled Bohuskusten är en 65 km lång led uppdelad i fem etapper som går genom vackra miljöer som är typiska för just Bohuslän.