Bra att veta inför ditt besök

Nordens Ark är en stor utomhuspark i vacker miljö som utgår från Åby säteri och dess kulturhistoriska byggnader. Parken består av den Vilda parken och Lantgården där vi har svenska lantraser. Promenaden genom hela parken utgör en sträcka på 3,5 km om man inte räknar med Lantgården.

Vanliga frågor/FAQ

Kontantfri park

Parken är kontantfri. Det betyder att det endast går att betala med kort när ni köper mat eller handlar i vår butik eller med våra egna presentkort som ni kan köpa här.

Ladda ner vår app!

Hjälp oss spara på miljön, ladda ner Nordens Arks besöksapp gratis istället för att köpa en papperskarta (10 kr) i entrén. 
Appen är gps-baserad och visar var i parken du befinner dig. Här finner du information om våra djur och tips på var i hägnet de kan hålla till, samt ett spel där man kan tävla med familj och vänner om vem som får flest poäng medan man går i parken! 

Ladda ner appen till Android här.

Ladda ner appen till Iphone här.

Vår parkkarta finns också på webben. Titta gärna på vår karta inför ditt besök.


Skrindor

Skrindor finns att hyra för 40 kr innanför parkentrén. Skrindorna betalas via Swish eller i entrékassorna/butik. 


Hundar och husdjur

Av djursäkerhets- och smittskyddsskäl får hundar och andra husdjur inte följa med in i parken, hotellet eller i våra stugor. Detta gäller även assistanshundar.

Grillning

Grillning är inte tillåten inne i parken. Däremot är du mer än välkommen att använda grillen på lekplatsen vid parkentrén och vid Lantgårdens lekplats. Ta med kol eller engångsgrill. Vid torrt väder kan det råda grillningsförbud, på Sotenäs kommuns webbplats kan du få information om vad som gäller. 

Cyklar, sparkcyklar och skateboards
Av säkerhetsskäl och av hänsyn till djuren är cyklar, sparkcyklar och skateboards inte tillåtet i parken.


Kikare och tålamod

För att få ut så mycket som möjligt av besöket på Nordens Ark rekommenderar vi att du utrustar dig med en kikare och en god portion tålamod. Djuren finns där, men kan ibland vara välkamouflerade och svåra att se då hägnen är stora och under sommaren lummiga för djurens bästa.

Mata inte djuren

Djuren på Nordens Ark får en för dem specialkomponerad diet. Olämplig mat kan göra dem sjuka. Olika former av smitta och sjukdomar kan spridas från människa till djur om du ger dem något.


Respektera djuren

Tänk på att du är gäst i deras hem. Skräm inte djuren genom att knacka på terrarier, skrika eller på andra sätt störa dem. 

Säkerhetsräcken

Kliv inte över eller under säkerhetsräckena och sitt inte heller på dem. De finns där för att hålla dig på säkert avstånd från de vilda djuren och för att förhindra att olyckor sker.

Rökning i parken

Rökning är inte tillåten på Nordens Arks område. För er snusare uppskattar vi att ni slänger ert snus i en papperskorg. 


Rullstol i parken

Terrängen i parken är kuperad och det finns ett par branta backar längs promenadslingan. Underlaget är hårt packade grusvägar och träbryggor. Handikapparkering finns på parkeringen, behöver du parkera ännu närmare parken kontakta entrén 0523 795 90. Vi har ett par rullstolar till utlåning. Kontakta oss i förväg på [email protected] eller ring 0523-795 46 så hjälper vi dig!


Husbil- och husvagnsparkering

Ni får gärna besöka oss med er husbil eller husvagn, men övernattning och camping är inte tillåtet.

Det är eldnings- och grillförbud på parkeringen.  


Allemansrätten

Du är varmt välkommen att vandra i vår Ekopark, men respektera allemansrätten. Tänk också på att ha hundar kopplade då du går i beteshagar med frigående djur.


Tillgänglighetsdatabasen

Nordens Ark finns på Tillgänglighetsdatabasen. Här kan du se anpassningarna i parken.