Parken håller stängt i några veckor för att förbereda inför en spännande vårsäsong. Våra öppettider.

Segrar 2024

Ett stort varmt tack till alla er som stöttat oss under året. Det här är några av de framgångar vi nått under 2024 i vårt arbete med att rädda hotade arter.

Bild Grönfläckig padda – utsättningar visar resultat!

Grönfläckig padda – utsättningar visar resultat!

Drygt 90 000 yngel samt 232 vuxna paddor sattes ut på Öland under sommaren.

Under våren och tidig sommar kom rapporter om spelande grönfläckiga paddor från en lokal på sydvästra Öland där utsättningar inte gjorts tidigare. Platsen ligger omkring 6 kilometer från närmsta utsättningslokal. Glädjande nyheter att paddorna breder ut sig!

Bild Fjällgås – bästa året på länge

Fjällgås – bästa året på länge

Häckningsframgången i det vilda för de svenska fjällgässen var 2024 god för fjärde året i rad och det bästa sedan 2011, med åtminstone 29 ungar inräknade från 13 kullar.

På väg ner mot sina vinterkvarter var resultatet av rastande fjällgäss i Hudiksvall även där det bästa sedan 2011, med 87 fjällgäss rapporterade som mest under en och samma dag.

Bild Sydlig kärrsnäppa – ett lyckat år

Sydlig kärrsnäppa – ett lyckat år

Under våren har Projekt Sydlig kärrsnäppa fött upp och satt ut 27 ungar på södra Öland. Det är andra året vi föder upp ungar och båda åren har varit lyckade.

En av ungarna, med ringmärkning Mintgrön M, sattes ut den 17 juni och observerades sedan i september i La Charca de Maspalomas på Gran Canaria - hela 500 mil från sin födelseplats!

Bild Igelkottsräkningen – över 50 000 observationer!

Igelkottsräkningen – över 50 000 observationer!

I projektet går Nordens Ark och WWF samman för att rädda några av Sveriges mest hotade arter.

En del av projektet, Igelkottsräkningen, lanserades under året. Över 50 000 rapporter från privatpersoner om levande/icke-levande igelkottsobservationer. Rapporterna kom in från Sveriges samtliga 21 län!

Bild Mnemosynefjäril – rekordutsläpp av larver

Mnemosynefjäril – rekordutsläpp av larver

1070 larver kläcktes och av dessa sattes rekordmånga - hela 840 stycken - ut i det vilda fördelat på 3 lokaler i Stockholm och Uppsala län. Från de avelspar som finns på Nordens Ark har över 700 ägg sparats för övervintring fram till kläckningen 2025.

Bild Fetörtsblåvinge – nya livsmiljöer skapade

Fetörtsblåvinge – nya livsmiljöer skapade

Restaurering av fetörtsblåvingens livsmiljö har under våren 2024 utförts i norra Bohuslän där arten förekommer. Restaureringarna har syftat till att öppna upp igenväxta områden för att få in mer ljus och värme på lokalen. Detta är gynnsamt för både fjärilen och dess värdväxt, kärleksört.

Restaureringen gjordes i samråd med Länsstyrelsen Västra Götalands län med medel från Maria Nila.

Bild Större ekbock – nya kläckhål upptäckta

Större ekbock – nya kläckhål upptäckta

Vid inventeringar av lokalen i Blekinge län, utförda av Länsstyrelsen, upptäcktes även de första kläckhålen av större ekbock i området. Kläckhålen bedömdes vara från 2023 och 2024. Man hittade också nya kläckhål av större ekbock vid inventering av lokal i Kalmar län. Förhoppningen är att dessa viltfödda ekbockar nu har förökat sig både med andra vilda individer och med nya fullvuxna skalbaggar som släppts från uppfödningen. 

Sedan utsättningarna startade har 1218 större ekbockar kunnat släppas ut.

Bild Bredbandad ekbarkbock – utsättning ger hopp

Bredbandad ekbarkbock – utsättning ger hopp

Utsättning av 166 bredbandade ekbarkbocka i Kalmar län. Skalbaggarna släpptes på en stor ek som hade rasat under vårvintern, och vid utsättningstillfället kunde även vilda bredbandade ekbarkbockar observeras springa på stammen av den fallna eken.

Bild Sköldpaddor – små och stora

Sköldpaddor – små och stora

Vi engagerade oss i projekt för världens minsta och en av världens största vattensköldpaddor, Vallarta slamsköldpadda i Mexico och indomalajisk flodsköldpadda i Indonesien.

Bild Pallaskatt – globala framgångar för arten

Pallaskatt – globala framgångar för arten

Rekordmånga nya bevarandeprojekt för pallaskatten har beviljats finansiering genom PICA Small Grant-programmet. Medlen går till två projekt i Mongoliet, två i Nepal och ett i Kina.

Genom ett gränsöverskridande samarbete mellan PICA, regeringarna i Kazakhstan och Uzbekistan, IUCN SSC Cat Specialist Group och Manul Working Group är nu pallaskatten upptagen på konventionen om skydd av migrerande vilda djur.  Ett oerhört viktigt steg i bevarandet av arten.

Bild Eremitibis – rekordår för häckning

Eremitibis – rekordår för häckning

Tidig sommar skedde årets ringmärkning i Cádizprovinsen, med mycket positiva nyheter. Antalet häckande par har slagit rekord och var i år uppe i 39 st och ytterligare ett rekord slogs med antalet kycklingar (46 st) som ringmärktes vid tillfället. Totalt uppskattas populationen bestå av 260–270 individer.

Fyra eremitibisar transporterades från Nordens Ark till Cádizprovinsen i södra Spanien för utplantering i samarbete med Proyecto Eremita.

Bild Sisel – nya marker i Tjeckien

Sisel – nya marker i Tjeckien

För tredje gången skickade vi årsungar, 24 st, av de europeiska jordekorrarna till utsättning. Denna gång till en nyetablerad lokal i nordvästra Tjeckien.

Bild Segrar i parken

Segrar i parken

- Tre persiska leopardungar födda.

- Två tigerungar födda från vårt nyetablerade par.

- Vi fick våra första ungar av indisk pricksköldpadda

- Nytt avelshägn för skotsk vildkatt färdigt

- Resten av parken öppnades upp i juni och nu kan besökare se järv och skotsk vildkatt igen.

Detta är några av de segrar för Nordens Ark, djuren och den biologiska mångfalden 2024. Det är tack vare er besökare, givare, fodervärdar och faddrar som vi kan fortsätta vårt viktiga arbete. 

- Tillsammans gör vi skillnad! 

Bild Var med och gör skillnad!

Var med och gör skillnad!

Bevarandearbete kräver tid, hårt arbete och tålamod. Vi har ett spännande år framför oss och du kan hjälpa till! Genom att skänka en gåva bidrar du till vårt viktiga arbete för utrotningshotade djur. Varje slant, liten som stor, är betydelsefull!

https://nordensark.adoveo.com/start/TnpaaFpHOTJaVzg9/?location=hemsida