Parken håller stängt i några veckor för att förbereda inför en spännande vårsäsong. Våra öppettider.

den 5 juni 2020

Babyboom eller sötchock – kärt barn har många namn

Den här tiden på året fylls hägn, hagar och voljärer på Nordens Ark med djurungar – till besökarnas glädje. Vårens kalvar, lamm och killingar på Lantgården börjar redan bli stora, men i den vilda parken är ungarna fortfarande små.


Lamm av tadzjikiskt stäppfår. Foto: Marie Mattsson

Den lilla renkalven är nu en vecka gammal och i måndags föddes årets första vildhästföl. I Våtmarken har storkarna fullt upp med att mata sina hungriga ungar och den orangea lilla dunbollen hos glasögontranorna följer sina föräldrar vart de än går.

Med lite tur och tålamod kan besökarna i parken äntligen få en skymt av de tre pallaskattungarna som nu vågar sig ut på små upptäcktsfärder i hägnet. På YouTube och Nordens Arks hemsida har man under våren kunnat följa ungarna live inifrån lyan. Livefilmen kan inte längre ses, men det är så klart ännu bättre att se dem live.
Pallaskattungar Foto:Marie Mattsson

Många av djuren på Nordens Ark är akut hotade och deras ungar livsviktiga för artens överlevnad. Det gäller bland annat ormhalssköldpaddas ungar som nu går att se i terrariet i Våtmarken. Arten är i praktiken utdöd i det vilda och ansträngningar görs på internationell nivå för att återinföra sköldpaddorna till ön Roti där de ursprungligen kommer ifrån. Nordens Ark är stamboksförare för arten och ansvarig för att koordinera arbetet.


Unge av ormhalssköldpadda. Foto: Jimmy Helgesson

-Nästan lika illa är det för de tadzjikiska stäppfåren, säger Ewa Wikberg zoolog på Nordens Ark. Det är bara fyra parker i Europa som håller arten och risken för inavel är stor. Därför är vi glada för de tre små lamm vi har i parken just nu, de är bara några veckor gamla och ursöta så klart.

Ännu är vi bara i början av sommaren och fler ungar är att vänta de kommande veckorna.