den 3 april 2019

Babyboom på Nordens Ark

På Nordens Ark är våren synonym med söta djurungar. I veckan har årets första kalvar, kycklingar och killingar fötts på Lantgården.

Den senaste veckan har årets första djurungar fötts på Lantgården. En av jämtgetterna har fått killingar, de första vänekorna i Ekoparken har kalvat och kycklingarna hos bohuslän-dals svarthöna växer så det knakar och börjar redan bli stora.

-Det är alltid roligt med de första djurungarna, säger djurvårdare Anders Persson, men det kan bli lite intensivt sedan när alla killingar, kalvar och lamm kommer på en gång. Ännu har inte fåren börjat lamma, men det sker vilken dag som helst så lagom till påsk kommer det vara fullt av söta lamm på Lantgården.

Arbetet med lantraserna är en viktig del av Nordens Arks arbete för att bevara hotade arter. De är en del av vårt kulturarv och har under tusentals år betat våra marker och hjälpt till att hålla landskapet öppet. Något de fortsätter att göra i Ekoparken på Nordens Ark där getter, kor och får släpps ut på bete under våren och sommaren.

Lantraser är oftast mindre och producerar mindre kött eller mjölk än dagens produktionsdjur, men de har en god förmåga att klara sig på liten och varierande fodertillgång. De är också anpassade att klara regn- och torrperioder bättre liksom långa vintrar och lite besvärlig terräng.