Babyboomen hos fåglarna har startat
Glädjande nog kan man nu se årets första fågelungar på Nordens Ark. Hos berguvarna syns två små duniga ungar titta fram under mammans beskydd och hos de vita storkarna i Våtmarken har de första tre ungarna kläckts och många fler är på väg. Både berguvsungarna och storkungarna kommer när de blivit stora nog att släppas ut i det vilda.
Berguven är världens största uggla och med de karakteristiska tofsarna på huvudet är den lätt att känna igen. Tidigare var berguven nästan utrotad i Skandinavien och listas idag fortfarande som sårbar. Tack vare engagerade eldsjälar ser läget för berguven i Sverige betydligt bättre ut.
- Det är alltid roligt på våren när djurungar föds, säger John Söderlindh djurvårdare på Nordens Ark, extra roligt är det när vi kan göra nytta och släppa ut djuren i det vilda.
Få fåglar är så mytomspunna som de vita storkarna. Redan från barnsben lär vi oss att barn kommer med storken. Länge trodde man också att ett storkbo på taket hindrade att taket började brinna. Tyvärr har den vita storken i princip försvunnit från vårt land och stora delar av Europa, främst på grund av bristen på mat. När våtmarker dikas ut för att öka mängden åkermark försvinner storkarnas föda.
Nordens Ark har i flera år samarbetat med Storkprojektet i Skåne och kommer så småningom att skicka även årets ungar dit. Det årliga storksläppet drar många besökare som kommer för att se hundratals storkar flyga till väders och bege sig söderut för att förhoppningsvis återvända till Sverige en dag.
-Förutom storkar och berguvar så ligger fjällgässen på ägg som kommer kläckas inom några dagar. Dessutom väntar en eller annan överraskning också, avslutar John Söderlindh.