den 28 februari 2017

Dagsfärsk rapport från Ryssland

Tisdag 28/2 2017

Just nu befinner sig vår vd Mats Höggren och bevarandekoordinator Emma Nygren i Anuisky nationalpark i ryska Fjärran östern för den årliga utvärderingen av projektet för att bevara amurtigern i området. Av bilderna att döma har de ett fantastiskt vinterväder och har sett spår i snön från flera spännande djur. Här kan du ta del av deras resa:

Nu har vi kommit tillbaka till civilisationen efter ett par dagar ute i vildmarken. Som en sista del av vår resa åkte vi norr om Ainuski nationalpark till ett område kring Gur River i Komsomolsky regionen.  För att ta oss till vår destination åkte vi först 30 mil med bil för att sedan färdas de sista 1,5 milen på skoter. Efter vår långa resan kommer vi äntligen fram till ett enkelt men rustikt boende mitt ute i ingenstans. Platsen kallas för Yuly.  Snödjupet är ca en meter och temperaturen närmar sig - 30.  Våra värdar under dessa dagar är det regionala miljödepartementet och WWF.

Vi är intresserade av detta område för att man inom projektet observerat att tigrarna nu börjar röra sig alltmer norrut och just i detta område vet vi att det finns ett flertal tigrar. Vår förhoppning är att vi även här ska kunna starta insatser så som vintermatning av bytesdjur, utökad övervakning av populationen och ökad närvaro av rangers.

 

Onsdag 22/2 2017
Nordens Ark driver tillsammans med Världsnaturfonden och WWF Ryssland projekt ”Nordlig tiger” på plats i nationalparken, ett projekt som startades 2011 med finansiering av PostkodLotteriet. Nyligen har man inlett ett samarbete med jägarna i området för att gynna bytesdjuren och på så sätt också tigrarna. Kamerafällor sitter uppe på flera platser och ger bra information om vilka djur som rör sig i området.

-Vi befinner oss i ett jaktvårdsområde i närheten av nationalparken, rapporterar Emma, och har idag besökt en plats där tigrarnas bytesdjur stödutfodras. Det blev en härlig skotertur på 5 mil tur och retur där vi fick se spår av sobel, älg, kronhjort, vildsvin och tiger.

Än så länge har de inte stött på någon tiger, bara spåren efter den, men i skogen där de bodde i natt hade man tigerbesök för bara någon vecka sedan.

- Utedasset låg 50 meter från stugan där vi bodde så det blev snabba toalettbesök i natt som ni förstår.

Mats och Emma kommer tillbringa resten av veckan i nationalparken och vi ser fram emot fler rapporter från dem.

  
Foto:
Spår i snön: Mats Höggren/ Nordens Ark
Emma på skoter: Ola Jennersten/ WWF
Kamerafällorna är välkamouflerade: Mats Höggren/ Nordens Ark