den 23 april 2020

Efterlängtade pallaskattungar födda på Nordens Ark

I början av april fick parkens pallaskatter tillökning. Med hjälp av en webbkamera kunde vi med spänning följa födseln av tre små ungar. Ungarna som föds blinda är i början helt beroende av sin mamma och ligger ännu i tryggt förvar inne i lyan. Om någon vecka när de öppnat sina ögon kommer de sakta men säkert att börja upptäcka världen utanför.

Nordens Ark har arbetat med pallaskatten sedan 2011 och är en drivande aktör i det globala bevarandeprojektet PICA (Pallas’s cat International Conservation Alliance). Det har tidigare fötts pallaskattsungar i parken men detta är första kullen för vår unga hona.

- Det är otroligt roligt att det nu fötts tre ungar här i parken av denna fantastiska art, säger Jonas Söderholm, djurvårdare på Nordens Ark.

Pallaskatten är tyvärr extremt känslig mot toxoplasmos, en parasitsjukdom som orsakar hög dödlighet för kattungarna. En viktig aspekt är att minimera stressen för mamman och ungarna, vilket vi bland annat gör genom att inte gå in i hägnet utan sköter dem helt från utsidan. Här är webbkameran ett värdefullt hjälpmedel så att vi kan följa ungarnas utveckling utan att störa. 

- Än så länge ser allt bra ut och det har nu gått två veckor sedan födseln så vi är försiktigt optimistiska, säger Jonas. Idag är det även den internationella pallaskattsdagen så detta är ju ett fantastiskt sätt att fira på.

Pallaskatten som är känd för sitt något buttra utseende är ett litet vilt kattdjur som härstammar från Centralasiens stäppmarker. Utbredningsområdet är relativt stort men pallaskatter observeras sällan i det vilda då de är väldigt skygga. På många håll är pallaskatten hotad, främst av habitatsförstörelse, tamhundar, förgiftning och till viss del jakt. Nordens Ark arbetar med att göra skillnad för arten både genom att vara med och säkra en räddningspopulation samt genom aktiva fältinsatser inom artens utbredningsområde. 

Film på ungarna finns här: 
https://www.youtube.com/watch?v=0TD3zNYFkwo&feature=youtu.be

För mer information kontakta:
Jonas Söderholm, djurvårdare på Nordens Ark tfn 073-615 56 66, [email protected]