den 4 juli 2025

Ny art gör entré i Sköldpaddsarken på Nordens Ark

Fjällgåsen gör comeback – första häckningen i Västerbotten på 40 år och nya utsättningar i norr
En fjällgåsfamilj med sex ungar har setts i Vindelfjällen, en stark signal om att bevarandearbetet börjar ge resultat. Nu sprider sig arten utanför sitt tidigare kärnområde och fler gäss har just släppts ut i de svenska fjällen.

För första gången på över 40 år har fjällgås konstaterats häcka i Västerbotten. En fjällgåsfamilj med sex små gässlingar har fotograferats i Vindelfjällens naturreservat, vilket bekräftar att de häckar i området. Fjällgåsparet består av två ringmärkta individer, där hanen sattes ut av Projekt Fjällgås 2013 och honan 2018. Händelsen markerar ett viktigt genombrott i det långsiktiga arbetet med att rädda fjällgåsen som är en av Sveriges mest hotade fågelarter.

Fjällgåsen var tidigare en vanlig syn i våra fjäll, men under 1900-talet minskade populationen dramatiskt till följd av jakt och andra hot längs flyttvägarna. På 1980-talet återstod endast ett känt svenskt häckningsområde, i Norrbottensfjällen, och så sent som runt 2010 fanns bara ett 30-tal individer kvar. I dag uppskattas populationen till omkring 150 fjällgäss.

– Att fjällgässen nu häckar även utanför kärnområdet är ett enormt framsteg. Det visar att vårt bevarandearbete ger resultat och att populationen sprider sig. Extra glädjande är också att paret som setts i Västerbotten är fåglar som är uppfödda och utsläppta av projektet, säger John Söderlindh, ansvarig djurvårdare på Nordens Ark.


Fjällgåsfamiljen med sina sex gässlingar. Foto: Raf Vervoot

Sedan 2010 har Projekt Fjällgås, i samarbete med länsstyrelserna och andra aktörer, genomfört förstärkningsutsättningar i Norrbottensfjällen. I dagarna har ytterligare 34 fjällgäss släppts ut i Arjeplogs- och Gällivarefjällen. Gässen placeras först i tillfälliga utsättningsburar för att vänja sig vid miljön innan de släpps fria i det vilda.
– Det gäller att arbeta långsiktigt. Att rädda hotade arter tar tid, men allt det hårda arbetet är värt det när vi nu ser att antalet fjällgäss ökar och att de börjar sprida sig till nya områden, fortsätter John.

Projekt Fjällgås är ett av Sveriges äldsta artbevarandeprojekt och startades av Svenska Jägareförbundet på 1970-talet. Sedan 1989 är Nordens Ark en viktig samarbetspartner. I dag drivs projektet gemensamt av Svenska Jägareförbundet, Nordens Ark och Norrbottens ornitologiska förening, i nära samarbete med Länsstyrelsen i Norrbotten. En viktig del av arbetet är uppfödning av fjällgäss på Nordens Ark och Öster Malma, som sedan släpps ut för att förstärka den vilda populationen.