den 11 september 2014

Följ fjällgässen live

I slutet av juli släpptes 55 fjällgäss ut i Lappland. Fem av dessa var försedda med radiosändare och nu kan du följa fjällgässens framfart över Norden. ”Det här är jätteintressant, nu får vi reda på mycket mer och kan följa fåglarna på ett helt annat sätt”, säger Christer Larsson, projektledare på Stiftelsen Nordens Ark.
Det här är andra året som fjällgäss förses med sändare. Redan nu har de lämnat flera intressanta ledtrådar till mysteriet kring fjällgässens liv. Förhoppningen är att vi nu ska få reda på vad gässen gör efter att de placerats ut på häckningsområdet och om utsättningarna sker på rätt ställe och på rätt sätt. 
- Sändarna ger värdefull information om gässens förehavanden efter utsläppet och om flyttvägen söderut till deras övervittringsplatser, säger Christer Larsson och fortsätter.
- Generellt kan man säga att det verkar som om gässen rör sig över mycket större områden än vi tidigare trott.
På Nordens Ark hemsida kan du följa gässens framfart. Fåglarnas position uppdateras med några dagars mellanrum. Än är det för tidigt för forskarna att dra några slutsatser, det krävs flera år med loggningar. 
- Fjällgäss måste lära sig flyttvägen av andra gäss. Vi vet att de haft kontakt med fjällgäss vi släppt ut tidigare. Det har vi sett på ringmärkningen. Vi har också fått rapporter om att några av årets släppta gäss har varit i kontakt med vilda icke ringmärkta fåglar.

Just nu befinner sig två av sändargässen på norrlandskusten, den tredje flyger rätt ner över Lappland, den fjärde har tagit sig ner till Värmland och den femte befinner sig i Norge. Det har kommit observationer om att de fem sändarförsedda gässen flyger i sällskap med andra fjällgäss.
Projektet är kostsamt och möjligt tack vare stöd från Svenska Postkodlotteriet. 
- Det är värt att lägga pengarna på detta, det är det bästa sättet för att få reda på vad som händer och om insatsen är rätt tänkt, säger Christer Larsson.
Nordens Ark samarbetar med Svenska Jägareförbundet med Projekt Fjällgås.

För mer information kontakta 

Christer Larsson, projektledare, Stiftelsen Nordens Ark, 070-5847527. 
Niklas Liljebäck, Projektledare Projekt Fjällgås, Svenska Jägareförbundet, 0155-246207.