Parken håller stängt i några veckor för att förbereda inför en spännande vårsäsong. Våra öppettider.

den 18 september 2024

Från Öland till Gran Canaria - första återfyndet av en utsläppt sydlig kärrsnäppa!

En av de sydliga kärrsnäpporna som fötts upp och släppts ut på södra Öland har setts på Gran Canaria. Rapporten från lokala fågelskådare är en välkommen nyhet och ger en strimma av hopp för denna akut hotade fågel.


Sydlig kärrsnäppa (Calidris alpina schinzii), Mintgrön M, i La Charca de Maspalomas på Gran Canaria. Foto: Miguel Angel Hernandez

Individen, som kunde identifieras via sin ringmärkning (Mintgrön M), är en av 27 ungar som Projekt Sydlig kärrsnäppa under våren fött upp på södra Öland. Ägget samlades in på Schäferiängarna och ungen föddes sedan upp i trygghet på projektets uppfödningsstation tillsammans med sina kullsyskon. Metoden att föda upp fåglar från ägg som samlats in från det vilda kallas för headstarting och är ett kraftfullt verktyg för att stoppa populationsminskningen för starkt hotade vadarfåglar.

Den 17 juni släpptes ungen ut i det vilda för att så småningom flytta till varmare vinterkvarter. Senast den sågs i Sverige var 30 juni och nu har ungen alltså setts till igen – hela 500 mil från sin födelseplats!

- Det är första gången vi får in en observation om våra utsläppta sydliga kärrsnäppor, säger Dick Liljegren från Nordens Ark som är ansvarig för uppfödningen av sydlig kärrsnäppa. Det är fantastiskt att få en bekräftelse på att våra insatser fungerar och att ungen följt flyttvägen som är typisk för arten, längs Västafrikas kustlinje.

Observationen gjordes av fågelskådaren Miguel Angel Hernandez i våtmarken La Charca de Maspalomas på södra Gran Canaria. Den lilla sjön ligger på en unik plats, inklämd i slutet av en ravin mellan de kända sanddynerna, lyxhotellen och Atlanten. La Charca är den bästa platsen för fågelskådning på Gran Canaria då många sällsynta flyttfåglar stannar till där.

Enligt lokala fågelskådare observeras enstaka kärrsnäppor, både sydliga och nordliga, i La Charca årligen på sin väg söderut, men i år är första gången de sett en ringmärkt sydlig kärrsnäppa.


Våtmarken La Charca de Maspalomas, Gran Canaria. Foto: Xabier Remirez

- Detta är den första projektfågeln som någonsin setts utanför Öland, så det var extra kul när jag mottog mejlet från Gran Canaria, säger Mattias Ullman, projektledare på BirdLife Sverige. Vi hade själva koll på ungen i fem veckor efter kläckningen på Öland, men det är ändå fantastiskt att få veta att den klarat av en stor del av resan söderut och se att den var i god kondition.

Fågeln har nu fortsatt sin resa och vi hoppas givetvis att vi får återse den i Sverige när den återvänder för att häcka.

Arbetet är en del i Nordens Arks och BirdLife Sverige projekt för att rädda den akut hotade sydliga kärrsnäppan från utrotning genom att stärka och stabilisera den vilda populationen och öka allmänhetens kunskap om sydlig kärrsnäppa, vadare och strandängsmiljöer. Projektet finansieras av Svenska Postkodlotteriet.