den 21 april 2017

Fyrtal i flickor för järvarna på Nordens Ark

För lite drygt åtta veckor sedan föddes årets järvvalpar på Nordens Ark. Båda järvparen har fått ungar, två honor vardera, vilket är extra kul eftersom vi fått hanar de senaste åren. 

- Än så länge är de väldigt små och vägde inte ens två kilo när vi avmaskade och chipmärkte dem för två veckor sedan, säger djurvårdare Camilla Wikberg. Om två veckor avmaskas de för sista gången som valpar och då kommer det inte bli lika lätt, då har de fått tänder och blivit både lite tuffare och bångstyrigare.

Ett tag till stannar de i lyan hos sina mammor och först i slutet av maj är de stora nog att ge sig ut på egna äventyr i hägnen. Redan nu kan besökare med extra tålamod ha tur och få se när järvhonorna flyttar sina ungar mellan olika lyor.

I vanliga fall får järvar valpar vartannat år, men den ena honan fick en unge även förra året. Järvar parar sig mellan mars till augusti. De har en fördröjd fosterutveckling vilket innebär att honan "sparar" det befruktade ägget och fostren börjar utvecklas först nästa vårvinter. Valpar föds sedan i februari till mars.

När de föds är valparna mycket ljusa, nästan vita, i färgen för att inte synas i snön. Efter bara några veckor mörknar pälsen och de blir allt mer lika sina föräldrar.

Åtta veckor gammal järvvalp på Nordens Ark. Foto: Jenny Magnusson