Genetiska studier ska rädda hotad sköldpadda
För att rädda den hotade indomalajiska flodsköldpaddan har Nordens Ark inlett ett samarbete med lokala organisationer i Indonesien. Under vintern kommer genetiska prover att samlas in från sköldpaddor i det vilda. Syftet är att undersöka om populationerna på de olika öarna är genetiskt unika – en viktig kunskap som behövs för att rädda arten.
Indomalajisk flodsköldpadda. Foto: Petr Velensky
Den indomalajiska flodsköldpaddan är en av Asiens största sköldpaddor och finns idag endast kvar i tre områden i sydostasien; i Kalimantan, på Sumatra och västra Malaysia.
- Det är idag oklart om den indomalajiska flodsköldpaddan är monotypisk, alltså utan underarter, eller om det finns genetiska skillnader mellan populationerna, säger Jimmy Helgesson som är ansvarig för sköldpaddorna på Nordens Ark.
Just den kunskapen är avgörande för att man ska kunna utveckla effektiva bevarandestrategier, bevara den genetiska mångfalden och skydda artens överlevnad. Nordens Ark samarbetar med Yayasan Konservasi Alam Yogyakarta – Wildlife Rescue Centre Jogja på Java i Indonesien för att genomföra de genetiska studier som behövs.
- Första steget är fältarbete för att hitta vilda sköldpaddor och ta prover, fortsätter Jimmy. Något som är en utmaning då arten både är akut hotad och lever i svåråtkomliga floder.
När den genetiska studien är slutförd är nästa steg att bygga upp en genetiskt stark räddningspopulation av sköldpaddor, med förhoppningen att de i framtiden kan släppas ut i det vilda.
En indomalajisk flodsköldpadda släpps ut i Lenggang River på Belitung, Indonesien. Foto: Rebat Rasau Community
Den indomalajiska flodsköldpaddan är akut hotad. Det största hotet är tjuvjakten, där sköldpaddor säljs på illegala matmarknader. Skogsavverkning för palmoljeplantager utgör också ett allvarligt hot genom att förstöra artens naturliga livsmiljöer.
Studien är en del i arbetet som bedrivs i SköldpaddsArken på Nordens Ark och finansieras av Svenska Postkodlotteriet.