den 19 januari 2023

Giftiga spindlar flyttar in

I veckan anlände fem nya påfågeltarantlar till Nordens Ark. De vackra, men giftiga spindlarna är akut hotade och ingår i Nordens Arks arbete för att rädda hotade djur. Den första påfågeltaranteln, en hona, har nu fått sällskap av fem nya spindlar.

-Ännu är det för tidigt att avgöra hur många av de nykomna spindlarna som är honor respektive hanar, säger Jimmy Helgesson som ansvarar för insekter och spindlar på Nordens Ark, men det kommer bli tydligare nästa gång de ömsat skinn om några månader och blivit lite större.

Det är den blå färgen som gett påfågeltaranteln dess namn. Färgen blir klarare och tydligare ju äldre spindeln blir. De blå hårstråna som täcker spindeln skimrar och gör att färgen varierar ur olika vinklar.

Arten finns i ett litet område i Andhra Pradesh i Indien. Där lever den i hålor i höga träd och väver trattformade nät som den fångar flygande insekter i. Spindlarna är ganska skygga och väljer oftast att fly när de känner sig hotade, men om de provoceras kan de bitas. Giftet är smärtsamt, men inte dödligt för människor.

Påfågeltaranteln klassas som akut hotad och hotas främst av den skogsavverkning som sker i området. Som för så många andra exotiska arter med spektakulärt utseende så är den internationella husdjurshandeln även ett problem och bidrar till att den redan mycket sällsynta spindeln idag hotas av utrotning. 

Som besökare kommer man att kunna se dem först under 2024 när de flyttar in i det nyrenoverade huset vid Våtmarken.

Påfågeltarantlarna på Nordens Ark ingår i det internationella bevarandeprogrammet (EEP) för att rädda arten.