Ibland går det vilt till i hägnen
Ibland går det vilt till i hägnen i parken. Ystra ungar busar runt och testar sina färdigheter, och det går inte alltid som de tänkt sig. Precis det hände vår fyra och en halv månad gamla persiska leopardhane i höstas. Efter ett hopp, kanske från ett träd han klättrat upp i, landade han olyckligt och skadade sig. Efter att ha sövt och röntgat honom kunde vi konstatera att lårbenet var av.
Det var av förklarliga skäl inget vi kunde fixa själva, för det krävs en specialistutbildad veterinär som är expert på ortopedisk kirurgi. Tack och lov finns en sådan på Blå stjärnans Djursjukhus i Göteborg. Väl på plats genomförde veterinär Gustaf Svensson en ganska omfattande operation där lårbenet sattes samman igen med stift och en platta, allt för att leoparden skulle kunna gå på benet direkt.
Eftervården inte är helt enkel när det kommer till vilda djur och med en leopard är krage och strikt burvila så klart inte möjligt. För att minska infektionsrisken var det därför viktigt att hålla operationssåren så små som möjligt, samtidigt som de syddes ihop med trådar som löser upp sig själva efter ett tag. Till slut limmades kanterna ihop. Några illaluktandet och illasmakande plåster vid sidan av såren hindrade leoparden och hans mamma från att slicka på såret.
Efter att ha vaknat upp på Blå Stjärnan var det dags för hemfärd. Det var absolut inte självklart att han skulle släppas ut i hägnet med en gång, men eftersom operationen gått så bra beslutade vi att göra ett försök. Det är bättre både för leopardens välmående och läkningen om han fick gå med mamman. Tack vare höstkylan var dessutom risken för infektioner mindre.
Tre veckor senare röntgade vi honom åter och skickade bilderna till ortopeden som kunde konstatera att benbrottet läktes fint. Idag har den lilla leoparden inga men från sin olyckliga landning utan är precis lika busig som sin bror.
Bröderna är viktiga för bevarandeprogrammet och den genetiska variationen hos de persiska leoparderna. Vad som kommer att hända med dem i framtiden är ännu inte helt klart, de kan komma att bli avelsdjur i någon av Europas djurparker, eller skickas till avels- och utsättningscentret i Sotchi i Ryssland. Det kommer att bestämmas under våren.