den 5 april 2016

Järvvalp född på Nordens Ark

Den 21 februari föddes en liten järvvalp på Nordens Ark. Nu, sex veckor gammal är han fortfarande helt beroende av mamman och stannar snällt i lyan där hon lagt honom. Det är det här järvparets första unge och honan och hanen går tillsammans i hägnet, även om honan vaktar ungen noga.

- Än så länge är ungen väldigt liten, han vägde inte ens två kilo när vi avmaskade och chipmärkte honom i torsdags, säger djurvårdare Camilla Schratz. Om fyra veckor avmaskas han för sista gången som valp och då kommer det inte bli lika lätt, då har han fått tänder och blivit lite bångstyrigare.

Men än så länge stannar han som sagt i lyan hos mamma och det är bara när hon flyttar honom mellan lyorna som man kan ha tur att se honom. Först i slutet av maj är han stor nog för att ge sig ut på egna äventyr i hägnet. I ett angränsande hägn går två av förra årets valpar tillsammans med sina föräldrar. Men inte så länge till, till helgen kommer en av ungarna att flytta till Gaia Park i Holland där han kommer bilda par med en hona.

Järvar parar sig mellan mars till augusti. De har en fördröjd fosterutveckling vilket innebär att honan "sparar" det befruktade ägget och fostren börjar utvecklas först nästa vårvinter. Valpar föds sedan i februari till mars.

När de föds är valparna mycket ljusa, nästan vita, till färgen för att inte synas i snön. För några år sedan lyckades Nordens Arks fotograf Tom Svensson ta unika bilder på just vita valpar. De är väldigt ovanliga eftersom honan vaktar sina ungar noga medan de är så små.