den 4 februari 2016

Kidnappad pilgrimsfalk från Nordens Ark frisläppt i Marocco

En pilgrimsfalk som fötts upp på Nordens Ark har fångats av fågeljägare i Marocco. Efter att lösen betalats ut har falkhanen nu åter släppts fri. Förhoppningsvis återvänder han till Sverige och kommer även i år att bli pappa till en kull pilgrimsfalkungar.

Den 18 december 2015 fångades en pilgrimsfalk in i Marocco. Falken som fötts upp på Nordens Ark fångades av en person som tänkt sälja den vidare till falkenerare. Jakt med falkar är vanligt i arabländerna och en duktig falk är värd mycket pengar och handel med illegalt infångade fåglar förekommer fortfarande.

Karim Rousselon arbetar i Marocco med att föda upp rovfåglar för jakt som han säljer till falkenerare. Genom sina kontakter fick han reda på att en vuxen, ringmärkt pilgrimsfalk fångats in. Med hjälp av en ”lösensumma” och argumentet att vuxna vilda falkar är svåra att träna lyckades Karim övertala fågeljägaren att släppa falken fri. Pilgrimsfalken var enligt Karim i utmärkt form och släpptes på samma plats där den fångats in.

Förhoppningsvis återvänder pilgrimsfalken till Västerås där han sommaren 2015 blev pappa till en kull ungar, den första pilgrimsfalkkullen som kläckts i området på 60 år.
 
För mer information kontakta:
Christer Larsson, projektansvarig Nordens Ark, tel 0705-84 75 27, [email protected]


Fakta om pilgrimsfalk
Pilgrimsfalken är stor som en kråka och har långa spetsiga vingar och ett stort huvud. Hannen har en svartaktig hjässa, skiffergrå översida och ljus, spräckligt bandad undersida. Honan är betydligt större och ofta mörkare tecknad än hannen.

I mitten av 1900-talet användes metylkvicksilver och DDT i de svenska jord- och skogsbruken. Båda gifterna slog hårt mot vilda fåglar med förlamningar, försämrade förutsättningar för fostren och defekta äggskal som följd.

För att bevara pilgrimsfalken i Sverige startade Svenska Naturskyddsföreningen ett projekt på 80-talet där tanken var att bilda en genbank med nordiska falkar från Sverige, Norge och Finland. Förhoppningen var att få pilgrimsfalkar att häcka i fångenskap för att sedan kunna placera ut ungarna i det vilda.

Den 13 juni 2000 invigdes avelsanläggningen för pilgrimsfalkar på Nordens Ark. I samband med invigningen tog Nordens Ark över avelsarbetet från Fågelcentralen som drivit det Göteborg sedan 1987. Sedan dess har ca 200 unga falkar utplanterats från Nordens Ark. De allra flesta av dessa har släppts ut i Mellansverige, en av dem är den aktuella hanen som släpptes ut i Västerås sommaren 2012.