den 23 maj 2023

”Kunglig” sköldpadda får besök av kronprinsessan

Ytterligare tre akut hotade sköldpaddsarter flyttar in i den nybyggda SköldpaddsArken på Nordens Ark. I dagarna anlände de från Singapore och den 8 juni kommer kronprinsessan Victoria att inviga Arken och dess arbete för att rädda några av världens mest hotade sköldpaddsarter.  
 
Det är tre stora arter som i dagarna anlänt till Nordens Ark. Med sina 50 cm och drygt 20 kg är den svarta jättesköldpaddan Asiens största landlevande sköldpadda, men trots det är den inte störst bland nykomlingarna. Det är istället den indomalajiska flodsköldpaddan som fullvuxen kan den bli drygt 80 cm lång och 50 kg tung.
 
-De här sköldpaddor är inte fullvuxna ännu, säger Jimmy Helgesson som ansvarar för sköldpaddorna på Nordens Ark, så även om de redan är stora så kommer de att bli större.
 
Den sydliga flodsköldpaddan är en stor vattensköldpadda med mycket karisma. Arten kan ha en skallängd på ca 60 cm och väga omkring 35 kg. Den lever i flodsystem i Kambodja, Indonesien, Malaysia, Thailand och Vietnam. I Kambodja kallas den för den ”Kungliga sköldpaddan”. Ursprungligen fick den sitt namn eftersom dess ägg ansågs vara en delikatess som endast fick ätas av kungligheter. Sedan 2005 utsågs arten till Kambodjas officiella national reptil - ett bevis för hur viktigt bevarandearbetet av denna art är i landet.


Sydlig flodsköldpadda. Foto: Christer Larsson
 
-Läget för många av världens sköldpaddor är kritiskt och fler än 50% av arterna står på ruinens brant och riskerar att dö ut om inget görs, fortsätter Jimmy. Därför är SköldpaddsArken och det arbete vi kommer göra här så viktigt.
 
SköldpaddsArken är ett unikt avelscenter med fokus på stora sköldpaddor som helt eller delvis lever i vatten. Här får några av Sydostasiens mest utsatta arter en fristad och kan fortplanta sig för framtida utsättningar.
 
Kronprinsessan sprider kunglig glans över bevarandeseminarium
Torsdag den 8 juni går ett bevarandeseminarium med fokus på hoten mot världens sköldpaddor av stapeln. Flera internationella experter finns på plats för att diskutera vad som kan göras för att rädda arterna från utrotning.
 
I egenskap av Nordens Arks högsta beskyddare deltar även kronprinsessan Victoria i seminariet. Hennes engagemang och intresse för djur, natur och klimatfrågor är stort. I samband med seminariet kommer kronprinsessan även att inviga SköldpaddsArken och dess arbete. 

Den 10 juni slår SköldpaddsArken upp portarna för besökare och det firas med en kalasdag fylld av programpunkter och aktiviteter i parken.