den 19 februari 2020

Lottköpare räddar världens sköldpaddor

I går delade Svenska Postkodlotteriet ut sitt miljardöverskott för 2019 till sina förmånstagare. Tack vare alla lottköpare kunde Postkodlotteriet igår glädjande nog överräcka 8,8 miljoner i Nordens Arks projekt för att rädda världens sköldpaddor.

Idag utrotas arter i en takt som är oöverträffad i mänsklighetens historia, något som har allvarliga konsekvenser för såväl människor som resten av livet på jorden. Efter att ha funnits på jorden i över 200 miljoner år hotas nu mer än 60% av världens sköldpaddsarter av utrotning eller är redan borta för evigt. Allt på grund av människans framfart. Skogar och vattendrag dammsugs i sökandet efter sköldpaddor som säljas som husdjur eller delikatess på matbordet. Deras livsmiljöer försvinner när skogar huggs ner, våtmarker dikas ut och floder däms upp.
 
- Detta händer just nu, precis framför oss. Av några arter som en gång varit talrika existerar idag endast några hundra individer, ibland så få som något tiotal. Tack vare de 8,8 miljonerna kommer vi att kunna göra skillnad för några av dessa arterna, säger Emma Nygren, projektledare på Nordens Ark.


Situationen är som mest akut i Asien där samtliga 100 sköldpaddsarter är hotade. För många av dem är läget så allvarligt att de inte kommer överleva alls om inget görs.

- Tack vare de 8,8 miljonerna kommer vi att kunna göra skillnad för några av de här arterna, säger Emma Nygren, projektledare på Nordens Ark.


Vd Mats Höggren och styrelseledamot Elisabeth Tarras-Wahlberg med gåvorna från Postkodlotteriet 2020.

 
Projektet kommer pågå i fyra år och innebär bland annat att en anläggning, en ark, för avel och uppfödning byggas på Nordens Ark.
 
- Anläggningen kommer fungera som en fristad för några sköldpaddsarter i väntan på att situationen i det vilda förbättras, fortsätter Emma. Målet är att i framtiden kunna återinplantera arter i sina tidigare områden.
 
Parallellt kommer Nordens Ark stötta lokala organisationer och myndigheter i deras arbete med olika naturvårdsåtgärder för att bevara och återinplantera vilda populationer.

- Postkodlotteriets gåvor ger oss möjlighet att arbeta för att bevara hotade arter genom forskning, naturvård, uppfödning och utbildning, säger Mats Höggren vd på Nordens Ark. Det är viktiga pengar för oss och särskilt roligt är det att de genom sitt stöd visar hur viktigt arbetet för att rädda världens sköldpaddor är.

Utöver gåvan till projektet för att rädda världens sköldpaddor fick Nordens Ark ta emot en gåva på 7 miljoner till den dagliga verksamheten med att rädda hotade djur. Pengar som bland annat kommer gå till det fortsätta arbetet med amurtiger, grönfläckig padda och snöleopard i fält.


Ormhalssköldpadda på Nordens Ark. Foto: Marie Mattsson