den 6 december 2022

Manvargsvalpar har fötts på Nordens Ark – följ livet i lyan live

I mitten av november fick manvargarna på Nordens Ark valpar, två små honor som än så länge ligger i tryggt förvar hos mamma i lyan. Via en livekamera på Nordens Arks hemsida kan man nu följa dem dygnet runt.

De tre första veckorna har manvargshonan och valparna lämnats väldigt mycket ifred, men igår var veterinären på besök och kunde konstatera att det är två honor som fötts. Det är två välmående små ungar på knappt ett kilo vardera som snällt fann sig i veterinärens klämmande, avmaskning och chipmärkning.

Manvargsvalpar är i sig inget ovanligt på Nordens Ark men den här gången hade vi turen att kunna följa födseln via livekamera vilket är lite unikt.

-Kameror i lyorna installeras i första hand för att de är ett bra hjälpmedel för djurvårdarna som kan se vad som sker och hur djuren mår utan att behöva gå in och störa dem, säger Ewa Wikberg zoologisk chef på Nordens Ark.

Just nu ligger valparna i tryggt förvar hos mamman i lyan. Ännu är det för tidigt för dem att visa sig för besökarna i parken, men till våren kommer de att gå på upptäcktsfärd i hägnet.

- Det är alltid roligt när manvargarna får valpar, fortsätter Ewa vars hjärta klappar lite extra för just manvargar. Det är fascinerande djur som, liksom många andra, får lida när vi människor brer ut oss och odlar upp all mark.

Manvargar hör hemma på Sydamerikas stora grässlätter och finns i Brasilien, Paraguay, sydöstra Peru, östra Bolivia och sparsamt i norra Argentina. Hoten mot manvargen är många: jakt, sjukdomar och konkurrens från introducerade arter. Det allvarligaste hotet är dock att deras naturliga miljöer försvinner när landsbygden odlas upp. Konflikter med människan ökar då tamdjur som höns blir begärligt byte för manvargen.