Mnemosynefjärilens larver kläcks på Nordens Ark
I slutet av förra veckan kläcktes de första äggen från den hotade mnemosynefjärilen (Parnassius mnemosyne) i Nordens Arks avelsanläggning. Nu äter de små larverna all mat de orkar för att växa till sig under de kommande veckorna – innan det är dags att släppas ut i det vilda. Utsättningen är en viktig del av arbetet med att stärka den vilda populationen och ge arten en chans att återhämta sig i Sverige.
Mnemosynefjärilen är en av Sveriges mest hotade fjärilsarter och förekommer idag endast i små och isolerade populationer i Blekinge, gränsområdena mellan Uppsala och Stockholms län samt i Västernorrlands län. Fjärilen har minskat drastiskt sedan 1960-talet, främst till följd av förändringar i dess livsmiljö.
Mnemosynefjäril. Foto: Jimmy Helgesson
För att vända utvecklingen krävs riktade insatser, där ett av verktygen i bevarandearbetet är uppfödning och utsättning. Nordens Ark har sedan 2016 arbetat med att föda upp mnemosynefjärilar för att producera individer för utsättning i restaurerade livsmiljöer.
- Att se de första larverna kläckas är alltid en höjdpunkt och ett bevis på att vårt arbete fungerar. Nu följer en intensiv period där vi noggrant övervakar larvernas utveckling, så att de får bästa möjliga förutsättningar innan de släpps ut i naturen, säger Jimmy Helgesson, ansvarig djurvårdare på Nordens Ark.
Uppfödningen sker i ett specialbyggt fjärilsväxthus i Nordens Arks avelsanläggning. När äggen kläcks i april måste de känsliga larverna genast hitta blad av sin värdväxt, nunneört, för att överleva. Larverna växer snabbt och förpuppas redan efter en månad. I början av juni kläcks de vackra vita mnemosynefjärilarna, som kort därefter börjar para sig och lägga nya ägg. Dessa ägg vilar sedan över vintern innan en ny generation larver kläcks nästa vår.
Årets kläckning markerar en fortsättning på det långsiktiga arbetet med att återetablera och förstärka populationerna av mnemosynefjäril i Sverige.
Arbetet sker i samarbete med Länsstyrelsen i Uppsala län och inom ramen för det nationella åtgärdsprogrammet. Sedan 2024 är arbetet med mnemosynefjärilen också en del i Nordens Arks samarbete med WWF Sverige för att Rädda mångfalden i Sveriges natur – en kamp för hotade arter. Projektet pågår under fyra år och finansieras av Svenska Postkodlotteriet.