den 27 januari 2016

Moderlösa manvargsvalpar klarar sig bra på Nordens Ark

Lagom till lucia i december föddes två små manvargsvalpar på Nordens Ark, en hane och en hona. Som vid tidigare födslar tog honan fint hand om sina ungar, diade och tvättade dem. Tyvärr gjorde tumörer i tarmarna att hon inte klarade sig utan dog sex dagar senare. Sedan dess har djurvårdarna på Nordens Ark skött valparna medan pappan hela tiden har funnits i närheten.

Det är alltid tråkigt och jobbigt när djurungar förlorar sin mamma. Manvargar föds, liksom många andra djurungar, både blinda och döva och är helt beroende av mammans omvårdnad. När sådant här händer måste man ta ställning till vad man ska göra. Vi valde att låta valparna vara kvar i lyan, de mådde bra och mamman hade tagit väl hand om dem och diat dem i sex dagar och de skulle inom kort komma att öppna ögonen. Ett gosedjur, en varg, lades in för att ge valparna värme och trygghet.

Eftersom pappan inte kan ge valparna di har våra djurvårdare sex, sju gånger om dygnet fått sköta om dem och mata dem med mjölkersättning medan han funnits i närheten utanför.

- Det är jätteroligt och vi visste ju inte riktigt hur pappan skulle reagera, säger Camilla Schratz en av djurvårdarna som tagit hand om manvargsvalparna. Manvargar är solitära djur som lever ensamma och även om honan och hanen normalt delar revir så är det honan som själv tar hand om ungarna. Vår hane har redan från början hållit sig nära lyan och vi fick ge honom extra halm så att han inte skulle bli kall där han låg och vaktade.

Nu börjar ungarna bli så stora att de istället för mjölkersättning får kalv- eller hönsfärs blandat med äggula, rapsolja och mineraler. De har också blivit allt mer nyfikna på omvärlden och lite försiktigt gått utanför lyan och hälsat på pappan. I takt med att de blir allt självständigare så minskar djurvårdarnas inblandning i skötseln av dem. Förhoppningen är att pappan ska ta över allt mer och visa valparna vad det innebär att vara manvarg, vad de ska akta sig för och hur de jagar. Ännu är det för tidigt för valparna att visa sig för besökarna i parken, men till våren kommer de att gå i hägnet tillsammans med pappan.

- Det är svårt att säga exakt när pappan tar med dem ut, berättar Camilla, det är första gången vi har en ensam hane som tar hand om manvargsvalpar så vi vet inte riktigt hur han kommer att göra. Sedan spelar vädret in också, det måste bli lite varmare innan det är aktuellt. 

Högupplösta pressbilder finns på http://nordensark.se/press/pressbilder/

Filmer finns på: https://www.youtube.com/user/NordensArk1För mer information kontakta:
Camilla Schratz, tel 0707-49 38 99, [email protected]
Ewa Wikberg, tel 0701-90 32 48, [email protected]

För bild- och filmmaterial kontakta:
Tom Svensson, tel 0703-16 23 36, [email protected]