Parken håller stängt i några veckor för att förbereda inför en spännande vårsäsong. Våra öppettider.

den 29 november 2023

Nordens Arks visenter släpps ut i Azerbajdzjan

I slutet av 1920-talet försvann visenten från det vilda och ett intensivt arbete med avel och återinplantering inleddes. Sedan några år tillbaka deltar Nordens Ark i bevarandearbetet och nu har de två första visenterna skickats till Azerbajdzjan för att släppas ut i det vilda.
 
Visenten är Europas största landlevande däggdjur och en vuxen tjur kan väga upp mot ett ton! En gång i tiden strövade visenter fritt över kontinenten men en intensiv troféjakt ledde till att arten försvann från det vilda i början av 1920-talet. Det är bara tack vare det faktum att arten fanns kvar i fångenskap som arbetet med avel och återinplantering kunde påbörjas efter första världskriget.

- Det är första gången vi skickar visenter för utsläpp i det vilda, säger Sara Nilsson som ansvarar för djurtransporter på Nordens Ark. Det känns jättekul att vi kan vara en del i bevarandearbetet. Idag saknas stora, betande växtätare som är viktiga för att bevara den biologiska mångfalden.


Visenter i Shahdag National Park i Azerbajdzjan. Foto: Emil Khalilov

Tack vare det idoga bevarandearbetet finns idag runt 6000 visenter i det vilda, främst i Polen, Vitryssland, Ryssland och Ukraina men utsättningar pågår också i andra länder, bland annat i Azerbajdzjan dit Nordens Ark nu skickat två visenter, en hona och hennes kalv.

Visenterna mellanlandande på Tierpark Berlin där de fick bekanta sig med sju andra visenter från parker runt om Europa. Där bildade de en liten flock innan de skickades till den 130 000 hektar stora Shahdag National Park i Azerbajdzjan där de nu släppts ut.

-Tanken är att den lilla flocken ska knyta an till de andra visenterna i nationalparken, fortsätter Sara, och så här långt ser allt ut att ha gått fint.


Visenter släpps ut i Shahdag National Park i Azerbajdzjan. Foto: Emil Khalilov

Fakta om visent
Visenten tillhör släktet bison som ursprungligen kommer från Asien och sedan spred sig därifrån till Europa och Nordamerika. Idag finns bara två arter kvar, nämligen visent (även kallad europeisk bison) och den lite mer kända amerikanska bison. Arten är ett flockdjur som främst äter gräs, halvgräs och örter men även en del blad, kvistar och bark från buskar och träd. Stora växtätare är en viktig del i bevarandet av den biologiska mångfalden men som många gånger saknas i vår fauna idag.

Efter den senaste istiden fanns visenter även i Sverige. Man har hittat benrester från de nordliga delarna av Götaland och söderut där de yngsta är ungefär 9500 år gamla. Liksom för uroxe och vildhäst kan förändringar av levnadsmiljön och mänsklig jakt ha bidragit till utdöendet inom landet.