den 8 juli 2025

Fältresa i Europa ger ny kunskap om veronikanätfjärilen

Veronikanätfjärilen tros vara utrotad i Sverige, men hoppet om en återkomst lever. Nu samlar Nordens Ark och samarbetspartners ny kunskap från Europa, samtidigt som ett banbrytande avelsarbete pågår bakom kulisserna på Nordens Ark.

Veronikanätfjärilen är med stor sannolikhet utrotad i Sverige, men hoppet om en återkomst lever. Nu har experter från Nordens Ark, Länsstyrelsen i Västmanland, Länsstyrelsen i Kalmar län och Världsnaturfonden WWF nyligen genomfört en fältresa till Litauen och Tyskland. Målet var att samla kunskap om fjärilens livsmiljö för att kunna undersöka förutsättningarna för en möjlig återetablering i Sverige.

– Det var fascinerande att se hur blomrika kalkgräsmarker med varierande mikroklimat, som kuperad terräng eller skuggande bryn, gynnar arten. Många av lokalerna var mycket artrika, berättar Emma Nygren, Naturvårdschef på Nordens Ark.

Sverige var den sista fristaden för veronikanätfjärilen i Nordeuropa, men arten har inte setts till här sedan 2018. Den minskar även i flera andra delar av Europa, och det främsta hotet är förlusten av blomrika gräsmarker, ofta som en följd av att jordbruksmark planteras igen med skog.


Veronikanätfjäril. Foto: Nordens Ark

Samtidigt arbetar Nordens Ark vidare med att undersöka möjligheten att föda upp veronikanätfjärilen i större skala, något som aldrig tidigare gjorts.
– Just nu testar vi att föda upp ängsnätfjäril. Det är en fjäril som har en liknande biologi som veronikanätfjäril, berättar Jimmy Helgesson, djurvårdare på Nordens Ark. Vi startade testuppfödningen ifjol, och det har gått bra, vi är nu inne på andra generationen. Nästa steg blir att importera ett fåtal avelsdjur från Europa för att utveckla och finslipa en fungerande uppfödningsmetod.

Förhoppningen är att avelsmetoden på sikt ska kunna användas för att återintroducera veronikanätfjärilen i Sverige. För att det ska bli möjligt krävs att livsmiljöerna restaureras och sköts på rätt sätt. Men att hjälpa veronikanätfjärilen tillbaka och dess livsmiljöer skulle samtidigt gynna många andra växt och djurarter som lever i samma miljöer.

Fältresan är en del av det postkodfinansierade projektet Rädda mångfalden i Sveriges natur och arbetet sker i samarbete med Länsstyrelsen Västmanland och Kalmar län och bedrivs inom ramen för Åtgärdsprogrammet för hotade arter.


Under fältresan studerades blomrika gräsmarker där veronikanätfjärilen ännu finns kvar. Foto: Nordens Ark

Projektet Rädda mångfalden i Sveriges natur

Rädda mångfalden i Sveriges natur är ett av Drömprojekten som beviljades av Svenska Postkodlotteriet år 2024. Projektets mål är att hjälpa tio rödlistade arter: fjällräv, piteälvslax, flodpärlmussla, igelkott, mnemosynefjäril, veronikanätfjäril, högnordisk pärlemorfjäril, läderbagge, ögonfläcksbock och storspov. Projektet genomförs av Världsnaturfonden WWF och Nordens Ark som tillsammans tilldelats totalt 21,5 miljoner kronor.

Projektet kombinerar vetenskap, praktiska naturvårdsåtgärder och engagemangshöjande aktiviteter för allmänheten. De huvudsakliga åtgärderna är att förbättra livsmiljöer, förstärka populationer genom uppfödning och utsättning, stödutfodring samt inventeringar för att stärka kunskapsläget, identifiera och utvärdera åtgärder.