den 10 februari 2021

Ny tigerhane till Nordens Ark

Världens tigrar är hotade och Nordens Ark arbetar sedan många år för att rädda den starkt hotade amurtigern. Att hålla en genetiskt sund räddningspopulation av amurtigrar är viktigt för att bevara arten och Nordens Arks tigrar ingår i det arbetet. På plats i ryska Fjärran östern sker arbetet tillsammans med WWF Ryssland i ett långsiktigt projekt för att bevara amurtigern i det vilda.

Amurtigrarna på Nordens Ark har varit lyckosamma och fått ett flertal kullar under åren. Nu är det dags för vår hona att få en ny partner. Sent i måndags kväll anlände en amurtigerhane till parken. Han är född på Dieren Park Amersfoort i Holland men kommer närmast från Orsa.

-Vi hoppas så klart att tycke ska uppstå, säger Ewa Wikberg, ansvarig zoolog på Nordens Ark. De är båda lite till åren komna, men är viktiga rent genetiskt. Man kan aldrig vara helt säker men vi ser fram emot tigerungar så småningom.

Lagom till helgen kommer den nya hanen att ha funnit sig väl tillrätta och besökare kommer kunna se såväl honom som de andra två tigrarna i parken.


Den nyanlända tigerhanen njuter av snön på Nordens Ark. Foto: Fanny Svensson