Parken håller stängt i några veckor för att förbereda inför en spännande vårsäsong. Våra öppettider.

den 15 september 2022

Ny unik sköldpadda har flyttat in

I helgen anlände två små nyaguineasköldpaddor till Nordens Ark. De är de första nya sköldpaddorna som ska flytta in i nya SköldpaddsArken som till sommaren kommer ge några av världens mest hotade sköldpaddsarter en fristad.

Den långa, mjuka, lite grislika nosen ger nyaguineasköldpaddan (Carettochelys insculpta) ett speciellt utseende som gjort den till en favorit inom den exotiska husdjursindustrin och gett arten dess engelska namn, pig-nosed turtle.

Utseendet är också den huvudsakliga orsaken till att arten idag hotas av utrotning. Handeln med utrotningshotade djur är ett tragiskt fenomen. Årligen samlas tusentals sköldpaddor in och för många arter har det inneburit att de nästan helt försvunnit från det vilda.


Nyaguineasköldpadda. Foto: Emma Nygren

-Sköldpaddorna kläcktes på Frankfurt Zoo 2019 och är nu stora som en kanelbulle ungefär, säger Jimmy Helgesson som ansvarar för sköldpaddorna på Nordens Ark. De är ännu unga, som vuxna kommer de att ha en skallängd på över 60 cm.

Det är inte bara nosen som gör artens speciell, nyaguineasköldpaddan är en alldeles unik sötvattensköldpadda som har fenor istället för fötter med simhud. Det gör den till en duktig simmare som spenderar nästan all sin tid i vattnet. Det hårda skal som många förknippar med sköldpaddor är hos den här arten mjukt och mer läderartat.

SköldpaddsArken – en fristad för några av världens mest hotade sköldpaddor

Sköldpaddor som har funnits på jorden i mer än 200 miljoner år är idag en av världens mest hotade djurgrupper och mer än 60% av dem hotas av utrotning.

Situationen är allra mest akut i Asien, där alla av de nästan 100 sköldpaddsarterna är hotade. Av arter som en gång varit talrika i sjöar och flodsystem existerar idag endast några hundra individer, ibland så få som något tiotal. För att bevara några av världens mest hotade sköldpaddor bygger Nordens Ark nu ett unikt avelscenter där några av världens mest utsatta arter kan få en fristad och fortplanta sig för framtida utsättningar.

SköldpaddsArken invigs juni 2024 och då kan man som besökare se sköldpaddorna.