den 13 april 2017

Övergiven utterunge är stor nog att släppas ut i det vilda

I höstas fick Nordens Ark uppdrag av Länsstyrelsen i Jönköping att ta hand om en föräldralös liten utterunge som hittats ensam i Tranås. Idag, sex månader senare, är det dags för uttern att återvända till det vilda.

I oktober fick Länsstyrelsen i Jönköping rycka ut och ta hand om den ensamma och övergivna ungen två dagar i rad. Första gången sattes ungen tillbaka i det område där hon hittades och där man vet att det finns vuxna uttrar. När räddningstjänsten dagen därpå åter fick hämta ungen bestämde man sig för att vända sig till Nordens Ark för att få hjälp.

Sedan dess har uttern bott i ett specialinrett utrymme på Nordens Ark med så lite kontakt som möjligt med oss människor. Ungen har haft tillgång till egen damm där hon tränat på att jaga.

- Hon är långtifrån tam utan tvärtom en ganska tuff liten utter som försvarar sig själv och sitt revir. Ett gott tecken som visar att hon nu, sex månader senare, är redo att släppas ut i det vilda, säger Christer Larsson projektledare på Nordens Ark

Länsstyrelsen och utterforskare har noga gått igenom områden i närheten av där hon hittades för att hitta en lämplig plats för utsläppet. Helst ska det vara i närheten av andra uttrar, men samtidigt ett område där hon kan etablera ett eget revir.
  

Uttervalpen är redo för transport. Foto: Therese Patriksson

Utterungen lastas för transport till Småland. Foto: Therese Patriksson

 

För mer information kontakta:
Christer Larsson, Projektledare på Nordens Ark, tel 0705-84 75 27, [email protected]

Jens Mattsson, Kommunikatör i Jönköpings län, 010-223 64 42, [email protected]