den 17 februari 2016

Pallaskatt flyttar från Nordens Ark till Japan

Den sista av fjolårets pallaskattungar har flyttat från Nordens Ark. I torsdags lämnaden den Sverige och mindre än ett dygn senare var den framme på Nasu Animal Kingdom i Ooshima i Japan.

- Resan gick bra och redan dagen efter åt hon, säger Karin Larsson som är ansvarig för djurtransporterna på Nordens Ark. Ibland kan det ta lite tid för djuren att anpassa sig till sin nya miljö, men det här gick jättebra.

Honan ska nu bilda ett nytt par med en hane som anländer till parken i Japan inom kort. Hon kommer att sitta i karantän ett litet tag innan hon släpps ut i sitt nya hägn.

I det vilda lever pallaskatter i Centralasien i öppen, stäpplik terräng på 1 000 - 4 000 meters höjd. Utbredningsområdet är relativt stort men pallaskatter observeras sällan i det vilda då de lever väldigt utspritt.

- Pallaskatten ingår i det europeiska programmet för hotade arter, EEP, som samordnar avelsarbetet för hotade arter inom europeiska djurparker, förklarar Karin. Oftast skickar vi våra djur till andra europeiska djurparker, men den här gången bestämde den ansvarige stamboksföraren att pallaskatthonan skulle flytta till Japan, som en del i den internationella stambokens, ISB, arbete. Syftet är att sprida generna så mycket som möjligt. Det är naturligtvis roligt, även om det blir en längre resa för henne.

På många håll är pallaskatten hotad, främst på grund av bist på föda. Många av dess bytesdjur jagas eller bekämpas med gift, dessutom trängs den undan av uppodling och betande tamdjur.

På Nordens Ark genomförs just nu en studie på pallaskatterna i parken. Syftet är att hitta bästa sättet för att locka dem att passera kamerafällor. Sådana fäller sätts i det vilda ut för att underlätta inventering och identifiering av djuren. Både dofter och ljud testas för att se hur katterna reagerar. Anna-Lotta Hellqvist är student på Uppsala Universitet och genomför studien som kommer att presenteras i maj.