den 23 april 2024

Pallaskatterna på Nordens Ark har fått ungar - följ via livekamera

Den 9 april föddes fyra små ungar hos pallaskatterna här på Nordens Ark. Via en kamera i lyan kunde vi med spänning följa födseln. Ungarna är i början helt beroende av sin mamma och det dröjer några veckor innan ungarna öppnar ögonen. Under våren kommer de sakta men säkert att gå på upptäcktsfärd, men fram tills dess kan man följa livet i lyan via livekamera.


Pallaskattungar i lyan på Nordens Ar.

Det har nu gått två veckor sedan de fyra pallaskatterna föddes och allt ser bra ut. Vad de har för kön är ännu okänt, så här i början lämnas mamman och ungarna i fred och det dröjer någon månad till innan första veterinärkontrollen.

Fram tills dess är webkameran ett värdefullt hjälpmedel som gör att djurvårdarna kan föja ungarnas utveckling utan att störa. Webbkameran kommer att sända live på Nordens Arks hemsida och YouTube-kanal.

Parningssäsongen pågår mellan december och februari men då är honan endast parningsvillig under 2–4 dagar, så det gäller för hanarna att hålla koll på när tiden är rätt. Efter 66-75 dagar föder honan mellan 1–6 ungar. Ungarna lever tillsammans med sin mamma ungefär ett halvår.

Fakta om arten
Pallaskatten, som är känd för sitt något buttra utseende, är ett litet kattdjur som härstammar från Centralasiens stäppmarker. Arten har ett stort utbredningsområde som sträcker sig från Iran i väst till Mongoliet i öst. Globalt är arten listad som Livskraftig men arten är hotad i flera av utbredningsländerna.

De främsta hoten är habitatsförstörelse, att de dödas av förvildade tamhundar, förgiftning och till viss del jakt. Nordens Ark arbetar med att göra skillnad för arten både genom att vara med och säkra en räddningspopulation samt genom aktiva fältinsatser inom artens utbredningsområde.