den 13 juli 2016

Pallaskattungar födda på Nordens Ark

I mitten av maj fick parkens pallaskatter tillökning.Med lite tur kan man nu se pallaskattungar i hägnet på Nordens Ark.

Ungen/ungarna som föddes i en lya börjar nu ge sig ut på små upptäcktsfärder i hägnet. -Vi är fortfarande inte säkra på hur många ungar det är då vi medvetet valt att inte gå in i hägnet säger Emma Nygren, biolog på Nordens Ark.

Pallaskatten är extremt känslig mot toxoplasmos, en parasitsjukdom som ofta är dödlig för kattungarna. För att minska risken för smittspridning har parken vidtagit en rad olika åtgärder. - En viktig aspekt är att minimera stressen, vilket vi bland annat gör genom att inte gå in i hägnet och störa utan sköter dem helt från utsidan. Än så länge har vi bara sett en unge, men även en unge är en seger, säger Emma.

Det är ännu inte känt huruvida toxoplasmos även drabbar vilda pallaskatter då kunskapen om arten fortfarande är väldigt låg. Nordens Ark har i samarbetar med Snow Leopard Trust och Royal Zoological Society of Scotland startat ett bevarandeprojekt med syftet att öka kunskapen om pallaskatten i det vilda.

 

Högupplösta bilder finns här!

 

Filmklipp hittar du här: https://youtu.be/30DWzWs5b_s

 

Läs mer om bevarandeprojektet här!

 

För mer information kontakta:

Emma Nygren, biolog Nordens Ark, 0725-58 03 34, [email protected]

Tom Svensson, pressansvarig Nordens Ark 0703-16 23 36, [email protected]