den 24 oktober 2014

Persisk leopardhona flyttar in på Nordens Ark

Honan som kom till Nordens Ark från Tyskland i början av juni har under sommaren gått i ett hägn som inte ligger i den publika delen. Vid ankomsten var hon mycket orolig och vi beslutade att hon i lugn och ro skulle få vänja sig vid parken. Lagom till höstlovet har hon nu flyttat ut till de nybyggda hägnen i parken.

Till en början kommer hon inte att gå tillsammans med hanen som flyttade in i samband med jubileumsfirandet i juni, utan de har var sitt hägn. Persiska leoparder är som många andra kattdjur solitära och lever ensamma större delen av året. De träffas bara när det är dags för parning. Hanen är redan nu mycket nyfiken på sin nya granne.

Honan sövdes inför flytten och veterinären passade då på att göra en hälsokontroll. Alltifrån klor, öron och tänder undersöktes. Han passade på att ta blodprov och väga henne innan hon släpptes ut i hägnet i parken.

Än så länge är hon lite ovan vid den nya miljön och ligger gärna i lyan och spanar. Då och då gör hon kortare rundor i hägnet. Med lite tur och tålamod kan besökarna få se båda våra persiska leoparder.