den 21 augusti 2019

Persisk leopardunge född på Nordens Ark

Den nu fyra veckor gamla persiska leopardungen börjar nyfiket kolla ut ur lyan och det kommer inte dröja länge innan den börjar utforska sin omgivning. Ungen är ett mycket välkommet tillskott till detta starkt hotade kattdjur.
 

- Vi har i dagarna varit inne hos ungen för första gången för att se till att allt var bra, men också för att avmaska, väga och könsbestämma, säger Jonas Söderholm, djurskötare på Nordens Ark. Det visade sig vara en pigg och frisk hona på 2,4 kg. Både honan och ungen var lugna efter veterinärkontrollen som utfördes snabbt och smidigt på tisdagsmorgonen.

Ungen har redan börjat visa sig lite och som besökare kan man under hösten ha turen att se henne när hon nu börjar utforska världen utanför lyan. 
 


Den persiska leoparden är ett starkt hotat kattdjur som utrotas från stora delar av dess tidigare utbredningsområde. Idag finns den huvudsakliga populationen, bestående av ca 800–1000 individer, i de iranska bergen. För att rädda underarten och återetablera den i dess forna utbredningsområde har ett spännande och viktigt utsättningsprojekt startats för persisk leopard i Kaukasus, Ryssland.

- Våra leoparder ingår i det europeiska avelsprogrammet som är en avgörande del för utsättningsprojektet av denna underart av leopard i Ryssland, säger Jonas.

Ambitiösa och långsiktiga ansträngningar görs för att återinföra leoparden till de delar av ryska Kaukasus där den förekom fram till slutet av 1900-talet. I Sotji nationalpark finns ett avel -och utplanteringscenter där leoparder tränas för att klara ett liv i det vilda. Personal från avelscentret har tidigare besökt Nordens Ark för att ta del av vår erfarenhet av att hålla stora kattdjur och hur vi driver våra utsättningsprojekt. Vi har även varit på plats i Sotji för att se hur projektet utvecklats. Projektet är unikt i sitt slag, då utsättning av stora kattdjur som leoparder aldrig tidigare skett. Tre leoparder har hittills släppts ut i det fria och planen är att på sikt knyta ihop utbredningen av arten från Afghanistan i öster till Ryssland i väster.

Svenska Postkodlotteriet stödjer Nordens Arks arbete med persisk leopard.