den 13 juli 2018

Pilgrimsfalken återvänder till Arboga med hjälp av Nordens Ark

Efter 50 år flyger nu pilgrimsfalkar över Arboga igen. Nordens Ark har i samarbete med Arboga fågelklubb satt ut tre pilgrimsfalkar högst upp på Lantmännens silo i Arboga. Falkarna kläcktes på Nordens Ark i mitten av maj 2018 och enligt dagsfärska rapporter mår falkarna bra. 

Nordens Ark har sedan år 2000 fött upp närmare 250 pilgrimsfalkar som släppts ut på platser runt om i Sverige och i år var det dags för ytterligare tre. 
Falkarna sattes i en så kallade hackinglåda, där de sitter i ca en vecka för att hinna vänja sig vid sin nya omgivning. När lådan öppnades dröjde det bara några timmar innan alla tre falkarna hade lämnat lådan för att provat sina vingar och se sig om i sin nya miljö. 

Falkarna stödutfodras i hackinglådan under ett antal veckor, beroende på hur lång tid det tar för dem att bli självständiga och hitta sin egen föda. Nu i början återvänder falkarna varje dag för att äta och just nu spenderar de också kvällar och nätter på silon.

Pilgrimsfalken drabbades hårt av miljögifter och var nära utrotning i Sverige under 1970-talet och Naturskyddsföreningen startade då Projekt Pilgrimsfalk. Projektet har med åren blivit ett mycket lyckat räddningsprojekt och idag växer den vilda stammen av egen kraft och pilgrimsfalkens framtid ser ljus ut.