Parken håller stängt i några veckor för att förbereda inför en spännande vårsäsong. Våra öppettider.

den 16 juni 2016

Rekordmånga fjällgåsungar har kläckts

Nordens Ark har under många år fött upp fjällgäss, men aldrig har vi fått så många ungar, gässlingar, som i år. Den 16 maj kläcktes den första ungen och nu har vi 65 ungar som går tillsammans med föräldrarna innan det är dags att släppas ut i Lappland.

Fjällgåsen är är inte bara den minsta av våra svenska gäss, den är också akut hotad och Nordens Ark arbetar tillsammans med Svenska jägareförbundet för att rädda och bevara arten i de svenska fjällen. Det sker bland annat genom att fjällgäss föds upp på Nordens Ark och på Öster Malma för att under sommaren släppas ut i Lappland.

Att rädda akut hotade arter är ett långsiktigt arbete och varje individ är mycket viktig för att avelsarbetet ska lyckas, något som fjällgåshonan som går i Våtmarken är ett bra exempel på. Hon föddes i Ryssland 2007 och kom till Nordens Ark under vintern, med besked om att det var en hane. Könstester är inte helt enkla och kan ibland vara missvisande. 2010 skadade hon halsen svårt och fick sys av veterinären. Det var några nervösa dygn innan vi var säkra på att hon skulle klara sig.  

Våren 2012 fick hon sina första ungar, fem små gässlingar som släppts ut till de vilda fåglarna i Lappland. På hösten skadade hon mittentån på ena foten och veterinären fick rycka ut igen och fixera foten. Gummiplattor syddes fast över och under foten och fick sitta kvar tills den var läkt. Efter att hennes partner dog 2014 flyttade hon tillfälligt till Svneska Jägareförbundets avelsanläggning Öster Malma utanför Gnesta. Men sedan i vintras är hon tillbaka på Nordens Ark och går nu tillsammans med sina fyra små gässlingar i Våtmarken.

Projektet för att bevara fjällgåsen i Sverige är ett viktigt och långsiktigt arbete som är möjligt att genomföra tack vare engagemang från bland andra Svenska PostkodLotteriet och Fondation Segré.


För mer information
kontakta:
John Söderlindh, djurvårdare på Nordens Ark, 0705-47 29 75

Läs mer om projektet på:http://nordensark.se/vara-djur/bevarandeprojekt/