den 15 februari 2023

Sköldpaddor hotas av den illegala handeln

Världens biologiska mångfald är under press från handeln med hotade arter. En handel som omsätter årligen ofantliga summor.

Sköldpaddor är en artgrupp som drabbats hårt av den illegal handeln. Skogar och vattendrag länsas i jakt på sköldpaddor att sälja för stora summor på den illegala marknaden. Ju mer utrotningshotad och sällsynt en art är, desto mer pengar är den värd och desto mer intensivt jagas den.

Den illegala handeln av sköldpaddor handlar främst om att förse en omättliga marknad med sköldpaddskött, ägg och exotiska husdjur. Efterfrågan på sköldpaddor som husdjur har lett till att alltfler individer samlas in från det vilda och felaktigt anges ha fötts upp i fångenskap. Även sköldpaddskal säljs som vackra ornament i välbärgade hem och organen tros bota sjukdomar inom den traditionella asiatiska medicinen.

För fattiga landsbygdsamhällen är pengarna de får från att sälja insamlade sköldpaddor en viktig utfyllnad till den årliga inkomsten medan det ofta är kriminella nätverk som tjänar stora pengar till liten risk.