den 20 juli 2018

Söta pandaungar födda

På midsommardagen föddes två söta små ungar hos de röda pandorna på Nordens Ark.

Ännu ligger ungarna i tryggt förvar i sitt bo, de föds nämligen blinda och är helt beroende av mammans omvårdnad. Efter några veckor öppnar de ögonen, men det är först efter ett par månader som de nyfiket kikar ut ur boet, till mammas stora förskräckelse då hon helst vill att de ska stanna där. 

Sedan dröjer det till början av hösten innan de ger sig ut på sina första upptäcktsfärder utanför boet och då kommer besökarna kunna se dem.

- Det är jätteroligt att vi fått två pandaungar, säger Ewa Wikberg zoologisk chef på Nordens Ark, det är ju några år sedan sist. Ännu har veterinären inte undersökt dem och vi vet därför inte om det är pojkar eller flickor, fortsätter hon.


   

Den röda pandan är en nyckelart i Nepals bergsskogar. Hoten mot dem är många; avverkning för timmerproduktion och vedeldning, plantager, överbete från boskapen, pälsjakt samt den illegala djurhandeln. I pandans utbredningsområde finns otaliga andra arter som också hotas när bergsskogarna minskar eller försvinner. 

Under 2018 har Nordens Ark gått in i två olika projekt för att rädda de röda pandorna i Nepal. Tack vare samarbete med Red Panda Network och med finansiering av Svenska Postkodlotteriet och Fondation Segré inleds nu arbeten i både östra och västra Nepal.

- Årets pandaungar kommer förhoppningsvis hjälpa oss att skapa uppmärksamhet om hoten mot de röda pandorna och våra projekt för att rädda dem.