Starkt hotad sköldpaddsart får en ny chans på Nordens Ark
Nordens Ark har tagit emot en avelsgrupp av den starkt hotade Spenglers bladsköldpadda (Geoemyda spengleri). 31 individer av arten, som härstammar från norra Vietnam, konfiskerades av Tullverket på Landvetter flygplats 2024. Dessa individer smugglades till Sverige från Vietnam tillsammans med andra hotade reptiler och amfibier. Efter att ha blivit konfiskerade togs sköldpaddorna om hand av Tropicarium Kolmården, ett officiellt rescue center i Sverige. Nu har en mindre grupp anlänt till Nordens Ark, där de kommer att spela en viktig roll i det framtida avelsprogrammet för arten.
Spenglers bladsköldpadda. Foto: Emma Nygren
Spenglers bladsköldpadda är en liten men unik sköldpaddsart som lever i skogar i Sydostasien. Arten är listad som starkt hotad på IUCN och är hårt drabbad av förstörelse av livsmiljöer och den illegala handeln, där den säljs som sällskapsdjur eller för användning i traditionell medicin.
-Det är inte förvånande att en art med ett så speciellt utseende som denna blir eftertraktad inom den exotiska husdjursindustrin. Tyvärr ser vi även detta hos många andra arter och det tycks inte finnas någon hejd på problemet säger Jimmy Helgesson, ansvarig för sköldpaddor på Nordens Ark. Vi hoppas kunna bidra till att säkra artens framtid genom avel och utbildning om de hot som arten står inför fortsätter Jimmy.
Idag finns det ingen räddningspopulation för Spenglers bladsköldpadda trots att arten är starkt hotad i det vilda. Nordens Ark har därför varit drivande i att skapa en sådan, där de 31 konfiskerade individerna kommer att utgöra basen. De övriga individerna kommer att placeras ut i andra djurparker runt om i Europa. Genom att etablera ett avelsprogram kommer både de konfiskerade individerna och deras avkommor att spela en avgörande roll om utsättningar skulle bli aktuella i framtiden.
Den illegala handeln med sköldpaddor är ett globalt problem. Miljontals sköldpaddor smugglas varje år för husdjursindustrin, traditionell medicin eller för att säljas som mat. Att uppmärksamma denna handel och samtidigt bevara hotade arter i skyddade miljöer är en av Nordens Arks viktigaste uppgifter.
Kontaktperson Nordens Ark:
Jimmy Helgesson
[email protected]
0702 081581